Vesti

1

Makron u Beogradu: Zajedno da okrenemo novu stranicu

Autor: SA

Izvor: Beta/N1/RTS

Makron u Beogradu: Zajedno da okrenemo novu stranicu

Izvor: Foto: Beta/Milan Obradović

20:28 - Makron govorio na srpskom na Kalemegdanu

Francuska nikada neće zaboraviti ono što je Srbija učinila za tu zemlju tokom Prvog svetskog rata, rekao je na srpskom jeziku francuski predsednik Emanuel Makron kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

"Hvala vam što ste došli u tolikom broju, zbog čega smo, znajte, duboko dirnuti. Vi pokazujete time da poruka ispisana na ovom spomeniku 'Volimo Francusku kao što je ona nas volela' još uvek živi i sto godina kasnije", rekao je Makron okupljenim građanima. Kako je rekao, sada je na njega red da kaže da "Francuska neće zaboraviti".

Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

20:20 - Makron na Kalemegdanu

Predsednik Makron je, u pratnji Vučića, svečano otvorio rekontruisani Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu i položio vence. Prethodno, Makron i Vučić su položili vence na Spomenik braniocima Beograda i na spomenik Milunki Savić. 

 

18:50 - Makron: Srbija treba da se reformiše paralelno sa EU

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Beogradu da, paralelno sa reformama koje Srbija treba da sprovede na putu evrointegracija, i EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju. Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je trajao oko sat i po, Makron je rekao da je Francuska angažovana u naporima da se pronađe globalan i trajan sporazum za pitanje Kosova.

Foto: Beta/Milan Obradović

18:30 - Vučić: Tražio sam pomoć na EU putu i za rešavanje kosovske krize

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom imao veoma dug i iskren razgovor tokom kojeg se zalagao da ta zemlja pomogne Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovske krize. "Imali smo veoma dug razgovor. Mislim da nikada i gotovo ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka kao sa Makronom. Moguće je da nikada nisam imao tako otvoren i iskren razgovor. Saslušao sam ga o svim važnim pitanjima, mnogo toga naučio, a izneo sam i sve naše probleme po pitanju rešavanja kosovskog čvora", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

 

18:15 - Francuska i Srbija potpisale 22 dokumenta o saradnji

Tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu potpsana su i razmenjena 22 dokumenta među kojima je i Izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Potpisano je i više sporazuma iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, kao i više sporazuma o saradnji u oblasti reforme javne adminsitracije, pravosuđa, energetike. Među potpisanima su i Ugovor sa kompanijom MBDA isporuci raketa Mistral i tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA. 

 

16:50 - Mihajlović i Mali sa delegacijama "Ežisa" i "Alstoma"

Ministri finansija i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Siniša Mali i Zorana Mihajlović razgovarali su danas, u okviru posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, sa delegacijama francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" o realizaciji projekta "Beogradski metro".

 

16:50 - Poklon za Makrona - srpska sablja za podoficire

Predsednik Srbije za Makrona je pripremio dva posebna poklona - srpsku sablju za podoficire i vojnike i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza. Još jedan poklon je i katalog o porcelanu iz Belog dvora, španskom poklon-servisu iz 1782. godine, prenosi RTS.

 

16:30 - Marseljeza ispred Palate Srbije posle 18 godna

Predsednik Francuske Emanuel Makron koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, sastao se u Palati Srbija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prvom predsedniku Francuske koji je došao u Beogard posle 18 godina prethodno je ispred Palate Srbija priređen svečani doček uz državne počasti, intoniranje himni Francuske i Srbije, topovske plotune i smotru počasnog bataljona garde. Na dočeku su bili i premijerka Srbije Ana Brnabić i više članova vlade.

Foto: Beta/Milan Obradović

16:10 - Makron: Zajedno da okrenemo novu stranicu

Francuski predsednik je prilikom dolaska u Beograd rekao da Francuska želi da zajedno sa Srbijom okrene novu stranu u odnosima.

"Želimo zajedno da okrenemo novu stranu. Sada smo zvanično otkrili tablu na aerodromu, to je simbol naših trgovinskih odnosa", rekao je Makron pošto su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on otkrili tablu posvećenu početku modernizacije aerodroma "Nikola Tesla".

Prema njegovim rečima, sada je važan trenutak u odnosima Beograda i Pariza, imajući u vidu stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata i 180. godišnjicu obnove diplomatskih odnosa dve zemlje.

Makron je naveo i da je prošlo 18 godina od prethodne posete francuskog predsednika Beogradu. "To je previše", dodao je on.

"Želimo nova paetnerstva, da radimo zajedno. Želim s vama da radim na tome. Razgovaraćemo o zajedničkoj prošlosti ali i o budućnosti", izjavio je francuski lider.

 

16:05 - Vučić: Računajte na Srbiju kao na iskrenog prijatelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon dočeka francuskog predsednika Emanuela Makrona na beogradskom aerodromu, da Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja i saveznika.

U obraćanju nakon što je Makron sleteo u Beograd, Vučić je rekao da mnogo očekuje od unapređenja odnosa dve zemlje i izrazio uverenje da će prijateljstvo dostići nove granice.

"Granice koje smo nekada imali i koje smo maštali da će da se vrate. Ništa od toga ne bi uspeli bez vas, vaše energije i napornog rada i vaše želje da Francusku vratite u ovaj region. A mi, građani Srbije smo lojalni i takvu pažnju ćemo umeti da poštujemo i možete računati na nas kao na iskrene prijatelje i saveznike", rekao je Vučić.

Nakon otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji aerodroma kojim upravlja kompanija Vansi, Vučić je ukazao da se na aerodromu nalaze i helikopteri H-145M koje je Srbija kupila od Erbasa i izrazio očekivanje da je to tek početak izvanredne saradnje.

"Ovde na beogradskom aerodromu, na 'kapiji' Srbije, želim da zahvalim vama što verujete u Srbiju i što ste podsticali investitore da dođu u Srbiju. Ovo je tek početak izvanredne saradnje... Hvala i Vansiju. Očekujemo njihove velike investicije u beogradski aerodrom. A vas molim da se ovde osećate kao u svojoj kući", rekao je Vučić.

 

15:45 - Francuski predsednik stigao u Srbiju

Foto: Beta/Luka Filipović

Makrona je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i uprava kompanije "Vansi" koja rukovodi aerodromom.

Makronu će potom biti priređen svečani doček uz državne i vojne počasti biti priređen ispred Palate Srbija.

On će razgovarati prvo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i plenarni sastanak dve delagacije.

Najavljeno je da će dve strane potpisati više od 20 sporazuma i memoranduma od kojih je pet o vojnoj saradnji i naoružanju a jedan o carinskoj saradnji.

Makron i Vučić će kasnije popodne položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. i na spomenik Milunki Savić, koja je posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, među kojima i francuski Orden Legije časti.

Posle toga će dva predsednika učestvovati na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obratiti se okupljenim građanima.

Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Makron je prvi predsednik Francuske koji je došao u posetu Srbiji posle Žaka Širaka, 2001.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Pa, sad, ruku na srce...

"Francuski predsednik je prilikom dolaska u Beograd rekao da Francuska želi da zajedno sa Srbijom okrene NOVU STRANU u odnosima..." ...- Pa sad - kad posmatramo istoriju od 1914. do sada, da su Srbi hteli, i "STARA STRANICA" ne bi se okretala naopako. Ali Srbi su hteli samo "stranice" sa Rusima. Jedan dokaz iz novije (naše ratne) istorije: dok su iz kruga naša tri tradicionalna saveznika iz dva svetska rata (Francuska, Engleska, Sjedinjene Američke Države) pružale pomoć Rusima u toku Drugog svetskog rata (posebno SAD jer okupirana Francuska nije mogla, osim svojom gerilskom vojskom da doprinosi i ruskoj borbi), čak je i KPJ ponešto dobro o našim saveznicima. A, ne može se demantovati da su najvatreniji komunisti u njoj bili - Srbi. I - slaveći Rusiju (tada vodeću naciju u SSSR), posle rata, kad Rusima više nije bila potrebna saveznička pomoć - bili su NAJVATRENIJI sledbenici ruske PROPAGANDE KOJA JE OD TIH SAVEZNIKA, odmah po završetku II svetskog rata,napravila maltene - države koje su članice Hitlerovog "trojnog pakta"! Malo pomalo, kod mladih generacija Srba, i kad se govori o tim našim saveznicima, to je kontekstu ne pominjanja tih saveznika - kao država u ratu sa nacističkom Nemačkom, fašističkom Italijom. A u vremenu uvođenja "višestranačja" i "demokratije" u Srbiju imamo pravi kreščendo priča da su ti naši nekadašnji saveznici - krivci za sve ratove juče i danas na planeti Zemlji...