BASTAĆ RASIPNIK! MULJALI S PARAMA IZ BUDŽETA! Dali 9 miliona "Galetu" mimo zakona!
Foto: Pritskrin YT

AFERA "PLJAČKA STAROG GRADA"

BASTAĆ RASIPNIK! MULJALI S PARAMA IZ BUDŽETA! Dali 9 miliona "Galetu" mimo zakona!

Beograd -

Iz opštinske kase sportskom centru dali novac na ime subvencija i amortizacije objekta, ali bez prethodnog usvajanja posebnog programa korišćenja pomoći

Beogradska opština Stari grad, koju predvodi predsednik Marko Bastać, mimo zakonskih procedura prebacila je gotovo devet miliona dinara iz opštinskog budžeta Sportskom centru "Milan Gale Muškatirović". Iz te opštine, koja gazduje "Galetom", a čiji dug je narastao na 97 miliona dinara zbog lošeg poslovanja, pare su protivno propisima prenete u dve tranše.

Kršenje propisa

- Stari grad je, bez prethodno usvojenog tzv. posebnog programa korišćenja pomoći JP SC "Milan Gale Muškatirović", iz opštinskog budžeta za 2018. prebacio 22. januara te godine 2.968.273,57 dinara za kapitalne subvencije tom sportskom centru, što je suprotno Zakonu o budžetskom sistemu i Zakonu o javnim preduzećima - navodi izvor Kurira.

foto: Promo

Dalje, Stari grad je upravo po takvom posebnom programu, kako navodi naš sagovornik, iz opštinskog budžeta za 2018. "Galetu" prebacio 6.000.000 dinara za pokriće dela tekućih troškova amortizacije objekata i opreme tog sportskog centra:

- Pritom, SC "Milan Gale Muškatirović" nije podneo izveštaj o korišćenju tih para, niti su iz opštine Stari grad zahtevali da "Gale" podnese takav izveštaj. Inače, Skupština opštine Stari grad je na taj poseban program korišćenja pomoći JP SC "Milan Gale Muškatirović" dala saglasnost tek četiri meseca od prebacivanja prve tranše - 26. aprila 2018, iako u tom dokumentu nije navedena dinamika korišćenja sredstava, što je suprotno Zakonu o javnim preduzećima. Krivične prijave

Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, kaže da bi, kada bi ovaj slučaj transfera novca bio predmet istrage budžetske inspekcije, zasigurno bila utvrđena protivzakonitost na osnovu koje bi inspekcija imala ovlašćenje da naloži sportskom centru povraćaj tih sredstava u opštinski budžet.

- Ali i da pokrene prekršajne i krivične prijave protiv odgovornih. Nezavisno od toga, javni pravobranilac ima ovlašćenje da u ovakvim slučajevima pokrene sudski postupak. Ako je posebni program, kao pravni osnov za dodelu sredstava, usvojen posle prebacivanja para, onda je opravdana sumnja da je on naknadno donesen kako bi se peglalo trošenje - navodi Ninić i podseća da je slučaj sa istom matricom budžetska inspekcija otkrila u "Putevima Srbije", zbog čega je nekadašnji direktor tog javnog preduzeća Branko Jocić osuđen.

Iz opštine Stari grad nisu odgovorili na konkretna pitanja Kurira.

Kurir.rs/Foto:Printscreen/Facebook

Silne zloupotrebe

Dave se u dugovima

Usled neodgovornog poslovanja rukovodstva Starog grada, kako je Kurir pisao, dramatično je produbljena finansijska kriza u "Galetu". Dugovi u čuvenom SC uporno rastu, posluje se s gubitkom, često nema novca ni za plate, kredit od 50 miliona dinara se ne otplaćuje, milion evra su komunalni dugovi tog preduzeća. Račun centra je čak bio u blokadi, i to 15 radnih dana, a kapital preduzeća je od 2,2 milijarde dinara iz 2013. pao na 1,7 milijardi dinara 2017. Kako je naš list pisao, muljaju i sa izdavanjem lokala koji su u vlasništvu Grada Beograda. Poslovni prostor se, naime, izdaje po bagatelnim cenama, a većinu kirija na kraju i ne naplate.

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track