Najnovije vesti
Vesti Svet
PRIPREME ZA RAT U KOSMOSU I Francuska ulazi u trku, osniva SVEMIRSKU VOJNU KOMANDU

PRIPREME ZA RAT U KOSMOSU I Francuska ulazi u trku, osniva SVEMIRSKU VOJNU KOMANDU

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je osnivanje svemirske vojne komande.

svemirska setnja01 foto NASA Foto: NASA / Promo
svemirska setnja01 foto NASA

- U cilju obzbeđivanja razvoja i jačanja naših sposobnosti u svemiru, u septembru će biti osnovana velika svemirska komanda u okviru vazduhoplovnih snaga - rekao je Makron u subotu, u govoru održanom pred oružanim snagama u Parizu, veče uoči francuskog nacionalnog praznika. Svečano obeležavanje praznika u nedelju ove godine je u znaku evropske odbrane.

Makron je rekao da je kosmos "novo područje konfrontacije" i dodao da je odobrio promenu vojne doktrine, "koja će nam omogućiti da se branimo u kosmosu i iz kosmosa". Reč je o zaštiti francuskih satelita. Makron je najavio ulaganja koja treba da omoguće da snage ratnog vazduhoplovstva prerastu u vazduhoplovne i svemirske snage.

Foto: Guillaume Horcajuelo / EPA;

Američki predsednik Donald Tramp naredio je u decembru prošle godine stvaranje "Svemirske komande SAD", koja treba da objedini svemirske aktivnosti drugih komandi. Cilj je da se do kraja 2020. stvore "Svemirske snage SAD". Rusija, Kina i Indija takođe se spremaju za svemirske ratove.

NATO je u junu prvi put doneo odluku o svemirskoj strategiji. Vojni savez želi da se pripremi za mogućnost rešavanja sukoba u svemiru - na primer, putem napada na satelite od strateškog značaja i korišćenja oružja u svemiru.