Hamilton domaćinski odneo trijumf na Silverstonu

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.07.19. | 16:39

Britanski vozač preuzeo vodstvo od Botasa i održao ga do samog kraja

Uspeo je Botas da preživi start trke i da se održi sve do njene polovine, ali samo to toliko. Luis Hamilton je već nekoliko krugova kasnije uspeo da ga na nadvlada i bez borbe preuzme vodstvo koje je do kraja bez gotovo ikakvih problema zadržao za novi trijumf na „domaćem terenu“ u Silverstonu.

Na samom startu trke nije bilo prevelikih problema. Vredna pomena je činjenica da je Noris već odmah preuzeo sedmo mesto od Rikarda, te da su Grožan i Magnusen morali u pit-stop zbog toga što su jedan drugog zakačili i morale su da budu izvršene određene korekcije na njihovim bolidima.

Izabrane vesti

Zanimljiva borba na startu trke vodila se između Leklera i Ferštapena. U čitavu zbrku se umešao i Fetel, pa je viđena prilično zanimljiva situacija na stazi. Da stvar bude još zamršenija, Lekler i Ferštapen su istovremeno otišli da promene gume, a Nemac je bio taj koji je prvi izašao iz pit-stopa.

Par krugova kasnije, na stazu je morao da izađe i takozvano vozilo bezbednosti, zbog problema koji je doživeo Antonio Đovinaci. Hamilton je to vreme iskoristio da ode u pit-stop, a kada se sve raščistilo Britanac je tada konačno preuzeo vodstvo od Botasa na ovoj trci.

Nakon polovine trke, na čeonoj poziciji nalazio se Luis Hamilton, odmah iza je bio Valteri Botas, a pratili su ih Fetel, Gasli, Ferštapen i Lekler. Zanimljivo je da se promena vodstva desila prilično spontano i da smo tokom čitave trke imali priliku da gledamo „šahovsku partiju“.

A u 38. krugu je viđen možda i najzanimljiviji detalj na ovogodišnjem Sileverstonu. Ferštapen je pokušao da pretekne Fetelov Ferari, koji se potom samo zakucao u zadnji deo Ferštapenovog bolida, a oba vozača su izletela sa staze. Fetel je pretpreo veću štetu i morao je hitno da ode u pit-stop, a da stvar bude još gora, kažnjen je sa 10 sekundi zbog izazivanja sudara.

Kako se trka bližila kraju, ekipa Mercedesa zvala je Hamiltona da dođe u pit-stop, ali je on uporno igrnorisao njihove naredbe. Botas je za to vreme otišao u pit, a kada se vratio na stazu bio je 22,98 sekundi iza vodećeg Britanca na pet krugova do kraja.

Kasnije se ispostavilo da Hamilton nije ignorisao naredbe tima, već je postojalo uverenje da Botas ima određenih problema sa gumama. Nakon što je izašao iz pit-stopa, Botas je odmah odvozio i najbrži krug na današnjoj trci.

Hamilton je uzvratio istom merom u poslednjem krugu, te je na najlepši mogući način, najbržim odvoženim krugom, došao do pobede na ovogodišnjem izdanju Silverstona. Botas je na kraju trku završio sa 24,928 sekundi zaostatka. Treće mesto zauzeo je Lekler, dok su ih redom ispratili Gasli, Ferštapen, Sajnc, Rikardo, Raikonen, Kvajat i Hulkenberg.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara