IN MEMORIAM: Danka Novović - odlazak legende televizije (VIDEO)

M. Jungić Milošević

14. 07. 2019. u 14:02

Poznata voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini

IN MEMORIAM: Данка Нововић - одлазак легенде телевизије (ВИДЕО)

Danka Novović

JEDNA od naših najpoznatijih spikerki, Danka Novović, preminula je u 76. godini u bolnici na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Otmenim držanjem, savršenom dikcijom i prepoznatljivom bojom glasa obeležila je istoriju jugoslovenske i srpske televizije. Rođena Prokupčanka, neko vreme živela je u Uroševcu, a zatim se preselila sa majkom u Beograd. Njena ljubav prema sceni prepoznata je još na školskim priredbama na kojima je recitovala, glumila, igrala i pevala. Posle završene Šeste beogradske gimnazije, za koju je osvojila i prvo mesto u gimnastici, nastavila je da pleni talentom, pojavom i duhom. Pevala je u prvom Omladinskom klubu u Beogradu, a repertoar koji je izvodila sa Minjom Subotom bile su italijanske kancone, džez i rokenrol.

Pročitajte još - Danka Novović: Samo da sam upoznala Tita

Studirala je Pravni i Filozofski fakultet, ali ih nije završila jer, kako je govorila, nije imala vremena. Kao članica dečjeg dramskog studija Bate Miladinovića na Radio Beogradu, prijavila se na konkurs za najavljivačicu programa na Televiziji Beograd. Među 200 kandidatkinja, posle četiri eliminaciona kruga, odabrali su četiri devojke, među kojima i dvadesetogodišnju Danku. Posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, odabrana je da zameni bolesnu koleginicu u najavi programa koja se tada čitala uživo.

Njeno lice i glas s vremenom su postali zaštitni znak Televizije Beograd, kao i RTS-a, a tokom karijere svoje znanje je nesebično prenosila mlađim kolegama za koje je uvek imala strpljenja i toplu reč. Mada je radila i kao urednica Dnevnika, sebe je oduvek nazivala spikerkom jer, kako je s ponosom isticala, to je bio njen poziv. Budući da je bila angažovana na televiziji i posle odlaska u penziju, odbijala je da je potpisuju kao voditeljku, jer se danas tako potpisuju i starlete.






Harizmatična Danka nije propuštala igranke, družila se sa ekipom s Crvenog krsta, među kojima je bio i bard našeg glumišta Dragan Gaga Nikolić, a bez nje nisu mogle da se zamisle ni čuvene zabave kod Laze Šećera. Kolege je okupljala na velikim druženjima u kafanama, a na jednom od njih upoznala je i budućeg supruga. Mada je "lumpovala bez ideje da će se ikada udati", kako je tada izjavila, ubrzo je uplovila u bračne vode sa tadašnjim pomoćnikom ministra ekonomije Milanom Žikelićem. Posle 20 godina zajedničkog života, rastali su se kao najbolji prijatelji.

"DANKA, VOLIM TE"

LEPOTA i boemski duh legendarne spikerke inspirisali su i čuvenog pevača Tomu Zdravkovića da joj posveti pesmu "Danka". Zaljubio se u nju gledajući je kao voditeljku na koncertima na kojima je i on nastupao i napisao reči za numeru koja će kasnije postati hit.


Tada se naljutila na njega, jer među njima nije bilo ničega osim drugarstva, ali su se kasnije pomirili i bilo joj je drago što su je muzikanti u kafanama dočekivali sa setnim notama "Danka, volim te".



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MatijaBG

14.07.2019. 14:39

Tako je tužno posmatrati, kako taj neki " naš stari Beograd", odlazi u visine...Danka je bila vrsna spikerka i nezaboravan simbol RTB-a....neka je Gospod pomiluje!

Leja

14.07.2019. 14:52

Počivajte u miru, draga komšinice.Poznavala sam Vas samo kao kupca prodavnice u kojoj radim i uvek ste bili prijatni, ljubazni, popričate s nama, našalite se. Hvala Vam.

Ljubica

14.07.2019. 15:21

Tuzna sam a znam da je priroda neumoljiva. Tuzna sam jer nam odlaze sa zivotne scene legende koje su bile obrazovane..elokventne..koje su govorile strane jezike. Hvala draga Danka neka vam je laka zemlja! Obiljezili ste moje odrastanje...