14. jul  2019. 05.10  | Izvor: Tanjug

Popović: Nije izvesno da će školarine poskupeti

BEOGRAD -

Nije izvesno da će školarine za studente poskupeti, iako su troškovi za akreditacije za fakultete znatno uvećani, jer su u toku razgovori oko podrške i pomoći države za državne fakultete, izjavila je rektor Univerziteta u Beogradu (UB) Ivanka Popović.

Popovićeva je za "Blic" rekla da školarine predstavljaju teret i za studente i za njihove roditelje, ali je naglasila da je neophodno da se studenti više bore za budžetski status.

semestar studenti studentska knjizica indeks overa semestra rtv 1 jpg

"Ove godine najveće interesovanje je za profesije iz medicinskih i tehničkih nauka, kao i svih programa IT, a najviše kandidata po raspoloživom mestu je na Stomatološkom fakultetu", kazala je ona.

Popovićeva je ocenila i da će se nastaviti pad UB na Šangajskoj listi, dodajući da ima nekoliko faktora koji na to utiču.

"Jedan aspekt je učinak samog UB i njegovih istraživača, dok je drugi vezan za napore koji se čine na drugim univerzitetima. Pojedine zemlje su uložile velika sredstva za napredak svojih univerziteta na rangiranjima. Nadajmo se da će novi Zakon o Fondu za nauku i novi Zakon o nauci i istraživanju podsticajno delovati na celu naučnu zajednicu u Srbiji", kazala je Ivanka Popović.

Na pitanje lista da li bi prihvatila da bude medijator u pregovorima između vlasti i opozicije oko uspostavljenja dijaloga ili da to bude predsednik SANU, Popovićeva je rekla da joj "to nije poznato", ali "da podržava sve akcije koje bi kroz sučeljavanje mišljenja dovele do javnog diskursa zasnovanog na razmeni argumenata i do vođenja rasprava na uljudan način".

Na dalje insistiranje lista da kaže da li bi odgovorila pozitivno na takav eventualni poziv, ona je rekla da "ne može da govori o nečemu što joj nije poznato".

"Mogu da kažem da ton javnog diskursa na državnom nivou snažno utiče na kvalitet javnog govora u svim sferama, posebno u medijima. Mi smo to zaboravili pa mlade generacije ne mogu da sagledaju razliku između razmene različitih mišljenja i obične svađe i međusobnog vređanja. Univerzitet i SANU imaju važnu ulogu u javnom životu, ali se ne smeju zloupotrebiti za dnevnopolitičke potrebe", istakla je Ivanka Popović.