VELIKA TRAGEDIJA: Sanelu ubio stršljen dok je prostirala veš

J. MATIJEVIĆ

13. 07. 2019. u 13:57

Tragedija u Leskovcu, od posledica uboda preminula žena. Izdahnula za nekoliko minuta, iako je pomoć brzo stigla

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА: Санелу убио стршљен док је простирала веш

Foto: Ilustracija

UBOD stršljena bio je koban za Sanelu K. (36), iz naselja Slavko Zlatanović u Leskovcu. Nesrećna žena je u petak izdahnula za nekoliko minuta, a ekipa Hitne pomoći leskovačkog Doma zdravlja, koja je brzo stigla u naselje, mogla je samo da konstatuje smrt.

Tragedija se dogodila oko 14 časova, dok je Sanela, kako su ispričale njene komšije, sakupljala veš sa žice na terasi porodične kuće. Stršljen je, po svemu sudeći, izleteo iz raširenog veša. Sa terase su se samo začula dva-tri vriska. Posle nekoliko minuta, žena je izdahnula.

Ovog leta, nesrećna Leskovčanka je prva registrovana žrtva od uboda stršljena u Srbiji. Poslednjih godina, međutim, od posledica uboda ovog insekta u našoj zemlji bude i po nekoliko preminulih. Slično je i u susednim zemljama. Početkom maja, Radenko Mršić (49), šumar iz Oštre Luke u Republici Srpskoj, preživeo je ubode roja stršljenova. Njemu su lekari izbrojali čak 67 uboda po glavi, vratu i leđima.

- Jedan ubod ovog opnokrilca po nekog može biti fatalan, dok drugi prežive i više istovremenih uboda - objasnili su, za "Novosti", lekari Instituta za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije. - Ubod je obično koban za one koji su alergični, jer može izazvati anafilaktički šok i smrt. Tragični događaj iz Leskovca treba da bude opomena da se lekaru jave građani koji su makar samo jednom imali izraženu lokalnu reakciju, a naročito neku od blažih sistemskih reakcija na ubod pčela, osa ili stršljenova, jer su oni rizična grupa u slučaju narednog uboda.

Izražene lokalne reakcije su jako crvenilo na mestu uboda prečnika većeg od 10 centimetara i bolan otok koji ne prolazi danima. Ovakvi simptomi, prema rečima lekara, uvek nose rizik da se pretvore u sistemsku reakciju posle narednog uboda, odnosno da se preosetljivost ne ispolji samo na mestu uboda i oko njega, nego i da se proširi na ceo organizam i da se manifestuje koprivnjačom, otežanim disanjem, otokom jezika...


NAJEZDA

O NAJEZDI stršljenova od maja do kraja septembra, u Srbiji i zemljama regiona govori se gotovo čitavu deceniju. Samo u avgustu prošle godine, u jugozapadnoj i južnoj Srbiji lekarima se javljalo desetine pacijenata svakodnevno zbog alergijskih simptoma izazvanih ubodom ovih insekata. Često se mogu čuti i zapažanja da su od jula do septembra insekti posebno agresivni. Biolozi, međutim, kažu da je to uslovljeno njihovim životnim ciklusoma: stršljenovi žive samo jednu sezonu, koja dostiže vrhunac u avgustu i septembru.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije