Najnovije vesti
Kultura
Izložba "Sonja Savić: Devojka iz grada" na Pulskom festivalu: Mali omaž velikoj glumici

Izložba "Sonja Savić: Devojka iz grada" na Pulskom festivalu: Mali omaž velikoj glumici

Ja sam životni dekadent, jer stvarnost i ja nemamo dodirnih tačaka - reči su čuvene glumice Sonje Savić.

izložba Foto: Promo
izložba

Svečani trenuci, u četvrtak uveče, u prostoru Srpskog kulturnog centra u Puli (SKUC): Gordana Restović, direktorka Pulskog filmskog festivala, otvorila je više nego zanimljivu izložbu o glumici Sonji Savić (1961-2008).

"Sonja je pre 35 godina dobila Zlatnu arenu za ulogu u filmu ‘Šećerna vodica‘ Bate Prelića, oduševila publiku u pulskoj Areni. Velika glumica koju smo izgubili prerano. Ova izložba u znak sećanja na nju je deo programa 66. filmskog festivala u Puli", rekla je, između ostalog, Gordana Restović a potom istakla zadovoljstvo što je ovo već peta godina saradnje sa SKUC-om koji dovodi velike umetnike i priređuje izuzetne programe.

Milenin tekst

Ceremoniju svečanog otvaranja obeležio je i Milan Rošula - čovek koji je sam (bez pomoći države Srbije) osnovao i (radeći hvale vredne programe) vodi ovaj Srpski kulturni centar.

- Prošle godine smo imali izložbu i promociju monografije o Mileni Dravić, što je uz njeno prisustvo bio događaj za pamćenje. Pre nekog vremena pročitao sam u "Blicu" da je Milena autorki svoje monografije Tanji Nježić dala jedan tekst posvećen Sonji Savić, da je to tehnički bilo prekasno da bi ušlo u knjigu, a da Tanja, uz podršku Verice Dravić, smatra - s pravom - da je tom pismu mesto u Sonjinom legatu. Ova izložba je pravi trenutak da se to preda - kazao je Milan Rošula.

Sonja Savić
Foto: Vladislav Mitić / RAS Srbija
Sonja Savić

Snažan, živopisan i dirljiv Milenin tekst naslovljen sa "Autogram" završava se rečima: "Već su se iz daljine uveliko čuli zvuci, potmuli zvuci ‘Limenog doboša’, ona i u takvoj atmosferi uspeva da ostvari uloge za divljenje. Branila je svom snagom urbani film. Paralelno ona će sebe dati bez rezerve muzici ‘Šarla akrobate’, ‘Partibrejkersa’, ‘Ekatarine Velike’ fenomenalnog Milana Mladenovića, Gileta i ‘Električnog orgazma’, ‘Supernauta’ i drugih, i na taj način usprotiviti se i pružiti otpor primitivizmu."

U desnom uglu potpisan je sa "Milena Dravić-Nikolić, glumica iz Beograda, Sonjina komšinica", a u levom je dopisana napomena: "Tanja, možda zatreba ovaj tekst." To može samo Milena!

Da reč putuje..

Na otvaranju se brojnoj publici obratio i Miroljub Vučković iz Filmskog centra Srbije koji je, govoreći o glumačkim postignućima i umetničkom biću Sonje Savić istakao da je bila "građanin planete, neko kome su bile bliske umetničke veličine poput Pitera Bruka i Boba Vilsona".

Na otvaranju se čulo i da je izložba "mali omaž velikoj glumici" a govorio je i konzul Srbije u Hrvatskoj Goran Petrović, koji je, između ostalog, istakao "pozitivnu sinergiju" Istarske županije i Pulskog festivala sa SKUC-om.

A sa zidova tog prostora, koji odiše prijatnom atmosferom, prisutne je gledala Sonja Savić iz kadrova, u fotografiji ovekovečenih trenutaka filmova "Šećerna vodica", "Život je lep", "Živeti kao sav normalan svet"... Na sredini, u staklenoj vitrini je Zlatna arena, pored nje se emituju Sonjini video-radovi... Sa zidova odjekuju i neke njene reči i rečenice, među kojima i ova: "Trudim se da moja reč dovoljno dugo putuje da može publici da zadrži pažnju, jer i posle toliko godina ja i dalje brinem o tome šta publika misli."

Nije znala za Zlatnu Arenu

Predrag Živković, jedan od autora izložbe i kustos Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, koja u svom delokrugu ima i legat Sonje Savić, posebno je skrenuo pažnju na njene video-radove i istakao da njen opus treba da bude i inspiracija za nove, mlade umetnike te se u tom cilju radi na formiranju multimedijalnog centra. Podsetio je duhovito i kako joj Arena nije svečano uručena na festivalu te godine. Jer, boraveći u tom trenutku na Pelješcu, za nju je saznala sa tri dana zakašnjenja...