Najnovije vesti
Kultura
Muzej savremene umetnosti u Beogradu biće zatvoren od utorka: Počinju pripreme za izložbu Marine Abramović

Muzej savremene umetnosti u Beogradu biće zatvoren od utorka: Počinju pripreme za izložbu Marine Abramović

Od utorka, 16. jula 2019. godine, Muzej savremene umetnosti u Beogradu se zatvara do 21. septembra 2019. godine zbog zahtevne unutrašnje arhitekture i postavke velike evropske retrospektivne izložbe "Čistač" Marine Abramović.

Marina Abramović Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Marina Abramović

"Čistač" je prva velika evropska retrospektiva Marininog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku. Izložba u Srbiji predstavlja poslednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simboliše povratak umetnice u grad svog rođenja, gde je poslednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Postavka hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umetnice - od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Kroz ovu retrospektivu, koja ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Izložbu "Čistač" organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon). Platinum sponzor u Beogradu je Wiener Stätische osiguranje, dok su zlatni sponzori izložbe Erste banka i Erste fondacija.

Kustosi izložbe "Čistač" su Dejan Sretenović (MSUB), Lena Esling (Moderna Museet), Tina Kolstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Suzan Klajn (Bundeskunsthalle).

Blagajna MSUB će raditi svakog dana izuzev utorkom od 10 do 18 časova. Regularna cena ulaznice iznosi 600 dinara, dok je za određene grupe utvrđen popust tako da je cena 300 dinara. Ovaj popust se odnosi na studente, učenike i penzionere. Ulaznice se kupuju za tačno definisani datum i vremenski termin.

Ko ne plaća ulaznicu

Ulaznice za izložbu se neće naplaćivati licima sa invaliditetom, predškolskoj deci, trudnicama, prilikom grupnih poseta svakom 15. posetiocu (ukoliko već nije odobrena neka druga vrsta popusta), profesorima, docentima, asistentima i studentima istorije umetnosti, arhitekture, likovnih i primenjenih umetnosti uz pokazivanje indeksa ili dokaza o zaposlenju, kao i članovima ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja uz pokazivanje članske karte.