');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Predsednik opštine Gračanica traži istragu o rušenju nadgrobnih spomenika

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović najoštrije je osudio rušenje preko dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu i od nadležnih zatražio detaljnu istragu i pronalaženje odgovornih.

Srđan Popović Gračanica, sc youtube Foto: youtube
Srđan Popović Gračanica, sc youtube

- Ovakvi incidenti vraću nas u prošlost i ne doprinese stabilizaciji i sveukupnom miru i izgradnji poverenja. Etnička, verska i kulturna različitost su visoke društvene vrednosti koje moramo poštovati. Rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu predstavlja vandalizam koji je neprimeren savremenoj civilizaciji, a koji se nažalost ponavlja već dve decenije - istakao je Popović.

On je ukazao da su ovi postupci za svaku osudu i u suprotnosti sa srpskim nastojanjima ka izgradnji mirnog i boljeg života za sve građane.

- Zahtevam hitnu reakciju nadležnih policijskih i pravosudnih organa, pronalaženje počinilaca i najstrožije kažnjavanje - rekao je Popović, saopštila je opština Gračanica.

Radio Gračanica ranije danas je javila da su u noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili, porušili i uništili više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu te da je uviđaj izvršila kosovska policija.