Optužnica: Ambasade ostale bez zaštite posle mitinga "Kosovo je Srbija"

Posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine Žandarmerija je odlukom generala MUP Slobodana Vukolića povučena, a ambasada SAD ostavljena na milost huliganima koji su je zapalili, dok nemačka ambasada nije ni bila obezbeđivana, navodi se u optužnici za "teško delo protiv opšte sigurnosti" tokom i posle mitinga protiv petorice službenika MUP, u koju je "Blic" imao uvid.
Optužnica: Ambasade ostale bez zaštite posle mitinga "Kosovo je Srbija"
Foto: 021.rs
"Iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti, oni su naneli štetu ambasadi SAD u Ulici kneza Miloša 50 i Savezne Republike Nemačke u Ulici kneza Miloša 74-76 i opšte opasnim radnjama, na mestu gde je okupljen veći broj ljudi, izazvali opasnost po život i telo ljudi i imovinu većeg obima", navodi se, između ostalog, u optužnici.
 
U ovom slučaju za "teško delo protiv opšte sigurnosti" optuženi su Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zoran Rašković i Bojan Marković.
 
Oni su, pored ovog krivičnog dela, bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužbi" za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.
 
"Planom za obezbeđenje javnog skupa, koji je potpisao Vukolić, a sa njim su se saglasili Bjelić i Kuribak, nije bilo predviđeno da posebna jedinica štiti nemačku ambasadu, što je bilo u suprotnosti sa saznanjima o bezbednosnoj proceni koja je ukazivala na ugroženost diplomatsko-konzularnih predstavništava", navodi se u optužnici.
 
Kako dodaje "Blic", oficir Bojan Marković komandovao je odredom Žandarmerije koji se povukao, dok se Raškoviću stavlja na teret da nije izdao naređenje odredima Žandarmerije iz Niša i Kraljeva da "onemoguće pristup objektima u Ulici kneza Miloša".
 
Pripremno ročište pred suđenje petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" pre 11 godina, trebalo je da održi u petak, ali je odloženo za 7. oktobar. Ročište je odloženo jer je advokat jednog od optuženih na godišnjem odmoru.
  • Vesteros

    14.07.2019 18:05
    Kako?
    Koliko se ja secam,NATO bombardovanje je bilo ‘99.,ovaj dogadjaj tek nekoliko godina kasnije. Kako je moguce da je podignuta optuznica prvo za to? Sta je sa optuznicom u vezi kasetnih bombi,pijacom u Nisu,uranijuma,voza,televizije,krsenjem povelje UN..?
  • Стефан

    13.07.2019 17:47
    А Војислав Коштуница? Треба и њему судити.
  • Arcibald Rajs

    13.07.2019 15:22
    Vekovna borba : Srbija vs svet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija