• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPTUŽNICA PROTIV MUP-a: Kako je zapaljena Ambasada SAD

Izvor MONDO/Tanjug

Posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine Žandarmerija je odlukom generala MUP-a Slobodana Vukolića povučena, a ambasada SAD ostavljena na milost huliganima koji su je zapalili, stoji u optužnici.

Nemačka ambasada na istom događaju nije ni bila obezbeđivana, navodi se u optužnici za "teško delo protiv opšte sigrunosti" tokom i posle mitinga a koja je podignuta protiv petorice službenika MUP.

Odloženo zbog letovanja

Pripremno ročište pred suđenje petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" pre 11 godina, trebalo je da održi u petak, ali je odloženo za 7. oktobar. Ročište je odloženo jer je advokat jednog od optuženih na godišnjem odmoru.

"Iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti, oni su naneli štetu ambasadi SAD u Ulici kneza Miloša 50 i Savezne Republike Nemačke u Ulici kneza Miloša 74-76 i opšte opasnim radnjama, na mestu gde je okupljen veći broj ljudi, izazvali opasnost po život i telo ljudi i imovinu većeg obima", navodi beogradski "Blic" stavke optužnice.

U ovom slučaju za "teško delo protiv opšte sigurnosti" optuženi su Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zoran Rašković i Bojan Marković.

Oni su, pored ovog krivičnog dela, bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužbi" za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Svi optuženi oslobođeni za paljenje ambasade SAD!

Planom za obezbeđenje javnog skupa, koji je potpisao Vukolić, a sa njim su se saglasili Bjelić i Kuribak, nije bilo predviđeno da posebna jedinica štiti nemačku ambasadu, što je "bilo u suprotnosti sa saznanjima o bezbednosnoj proceni koja je ukazivala na ugroženost diplomatsko-konzularnih predstavništava", navodi se u optužnici.

Oficir Bojan Marković komandovao je odredom Žandarmerije koji se povukao, dok se Raškoviću stavlja na teret da nije izdao naređenje odredima Žandarmerije iz Niša i Kraljeva da "onemoguće pristup objektima u Ulici kneza Miloša".

SUD OSLOBODIO ZA BACANJE BAKLJI I KAMENICA

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio u januaru ove godine sedmoricu optuženih da su sa NN licima, posle mitinga kamenjem gađali američku ambasadu, u kojoj je potom izbio požar, a jedan mladić izgoreo.

Ovom odlukom koja je danas objavljena na sajtu suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih - Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci, sa rokom provere od dve godine.

Drugoj troijici optuženih, Ðorđu Tominu, Nikoli Kosanoviću i Filipu Backoviću, potvrđena je prvostepena oslobađajuća prvostepena presuda iz novembra 2017. godine.

Svi su oslobođeni optužbe za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti", jer tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

Oni su bili optuženi da su pojedinačno gađali kamenicama ambasadu SAD sa više NN lica i razbili prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje, usled čega je došlo do požara u kojem je stradao Zoran Vujović, koji je tom prilikom upao u zgradu ambasade.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

СрбИН

Они нама окупирали и разбуцали државу у сваком погледу.Дозволили погром на КиМ 1999 и 2004-е и још безброј злодела дозволили и урадили.А буне се за пар прозора...

[]Капетан Србија[]

Како је запаљена амбасада:па човече шибицом😂😂😂

Алекс

У то време нису били на службеном положају него као цивили наредили повлачење припадника МУП - а? Трагикомично.

special image