Najnovije vesti
Vesti Svet
Poslanici sprečavaju Trampa da uđe u rat sa Iranom

Poslanici sprečavaju Trampa da uđe u rat sa Iranom

Poslanici Predstavničkog doma američkog Kongresa glasali su danas za ograničenje ovlašćenja predsednika Donalda Trampa kako ne bi napao Iran, izražavajući bojazan da se njegova politika kreće ka nepotrebnom ratu.

donald tramp Foto: STEFAN ROUSSEAU / EPA;
donald tramp

U Predstavničkom domu poslanici Demokratske stranke čine većinu i glasali su o nacrtu zakona o odbrani kojim se zabranjuju sredstva za vojne operacije protiv Irana sem ako su namenjena za samoodbranu ili ih je odobrio Kongres.

Međutim, slična regulativa nije usvojena u Senatu, gde Republikanska stranka ima većinu.

Dva doma moraju da pregovaraju o tekstu nacrta zakona.

Poslanik Ro Kana iz redova demokrata koji je autor nacrta zakona izjavio je da ova regulativa ukazuje na to da je SAD dosta rata.

"Iskreno, ono što smo sprečili jeste da ovaj predsednik učini ono što je obećao Amerikancima da neće učiniti, a to je da će uči u još jedan beskrajan i skup rat na Bliskom istoku", naglasio je Kana.

Republikanac Majkl Mekol, koji je član Komiteta za strana pitanja u Predstavničkom domu, nazvao je amandman "bezobzirnim" jer smatra da vojsku ne treba da zadržava eventualno dug zakonodavni proces.

Međutim, 27 republikanaca i nezavisni kandidat DŽastin Amaš pridružili su se apsolutnoj većini demokrata u davanju podrške amandmanu.