Zid između Slovenije i Hrvatske podižu - Srbi

D. I. K. - M. N. S.

12. 07. 2019. u 22:00

Na tenderu vlade u Ljubljani za podizanje protivmigrantske ograde posao dobilo preduzeće iz naše države. Prijavilo se pet slovenačkih kompanija, a najpovoljnija - Legi-SGS iz Beograda

Зид између Словеније и Хрватске подижу - Срби

Tošo Borković

SLOVENAČKA vlada posao podizanja protivmigrantske ograde na granici sa Hrvatskom poverila je - srpskoj firmi. Na javnom konkursu Ministarstva za javnu upravu u Ljubljani, prijavilo se pet slovenačkih preduzeća i jedno iz Beograda, čija je ponuda bila najpovoljnija. Tako će kompanija "Legi-SGS" iz beogradskog naselja Rušanj, kako prenose slovenački mediji, podići četiri kilometara ograde na granici između dve članice Evropske unije.

Beogradska firma je prema navodima ljubljanske televizije POP-TV, spremna da izradi i postavi ogradu za 4,8 miliona evra, dok su ponude slovenačkih konkurenata bile mnogo veće.

- Slovenačka vlada planira da postavi dodatnih 40 kilometara ograde na granici s Hrvatskom, upravo na delovima koji se smatraju rizičnim za ulazak migranata - objavili su tamošnji mediji. - Za dobavljača ograde i njeno postavljanje izabrala je preduzeće iz Srbije koje je dalo finansijski najpovoljniju ponudu.

Beogradska firma "Legi-SGS" je ogranak istoimene nemačke kompanije. U Srbiji posluje od 2005. godine, a u vlasništvu je nemačkog državljanina Norberta Lehtenbomera, koji ima 63,25 odsto vlasništva. Ostatak je u rukama srpskog državljanina Sebastijana Babića, koji je i direktor firme u Beogradu.

Srpska firma registrovana je za proizvodnju metalnih konstrukcija i delova konstrukcija. U svom asortimanu imaju i takozvane žilet žice. To je sigurnosna žica sa žiletima napravljena od čelične žice i oštrih sečiva, sa ciljem "odvraćanja od penjanja i preskakanja ograde". Kako sam proizvođač navodi, ova žica se primenjuje na mestima visokog rizika kao što su aerodromi, zatvori, vojna područja, ili bilo koji prostor ili objekat koji iziskuje efekat odvraćanja i zaštite. Može biti postavljena na vrhu i podnožju ograde, kao i na krovovima.

Slovenija je u vreme velike migrantske krize 2015. godine na oko 30 odsto svoje 670 kilometara duge kopnene granice s Hrvatskom postavila barijere u obliku žilet žice i panelnih ograda koje tamo i sada stoje. U njihovim medijima je bilo više afera oko načina na koji su te ograde urađene.


GARANTUJU KVALITET

NA svom sajtu beogradska kompanija "Legi-SGS" piše da se izdvajaju po "profesionalnoj usluzi, specijalnoj tehnologiji i dugogodišnjoj garanciji na njihove visoko kvalitetne proizvode". Njihovi proizvodi imaju garanciju do 20 godina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Horus

12.07.2019. 22:06

Dok ozbiljne zemlje podizu zidove i stite svoje drustvo od tog zla, mi sve primamo oberucke jet nismo nezavisna i samostalna drzava.

ZAZIDAJTE IH SRBI TAKO VAM BOGA

12.07.2019. 22:08

Jos kad bi zazidali da ni u Srbiju ne mogu uci, mislim na hrvate i slovence.