Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
PRVE FOTOGRAFIJE ASTEROIDA Japanci su upravo sleteli na kamen u svemiru, evo kako to izgleda (FOTO)

PRVE FOTOGRAFIJE ASTEROIDA Japanci su upravo sleteli na kamen u svemiru, evo kako to izgleda (FOTO)

Japanska letelica “Hajabusa 2” uspešno je sletela na površinu asteroida Rjugu, 11. jula u 01.06 sati (UTC).

hajabusa 2 asteroid rjugu Foto: JIJI / EPA;
hajabusa 2 asteroid rjugu

Japanska vazduhoplovna istraživačka agencija (JAXA) lansirala je “Hajabusu 2” u decembru 2014. sa misijom da istraži i sakupi uzorke sa Rjugua, asteroida širokog 800 metara u prečniku koji orbitira oko Sunca na udaljenosti od oko 211 miliona kilometara.

Foto: JaXA / EPA;

Načinjene su i prve fotografije.

-Ove slike su uzete pre i nakon sletanja. Prva je načinjena četiri sekunde pre sletanja, a druga tokom samog sletanja. Treća je nastala četiri sekunde posle – naveli su iz JAXA.

Foto: JaXA / EPA;

Letelica je stigla do asteroida u junu 2018. i počela da meri gravitaciju i vežba sletanje. Čak je raznela deo asteroida u aprilu kako bi oslabila stenje i izložila materijal ispod površine, a potom uspešno sletela na Rjugu prošle noći.

Inicijalno sletanje se odigralo u februaru, kad su prikupljeni materijali tek nešto ispod površine, nakon čega je uprava odlučila da sakupe dublje uzorke, zbog čega je upotrebljen eksploziv.

Rjugu je asteroid tipa C, što znači da je bogat organskim molekulama ugljenika, vode i moguće amino kiselinama koje su ključne za evoluciju života na Zemlji.

Foto: JIJI / EPA;

Neke teorije govore da su asteroidi doneli amino kiseline na našu planetu. Oko tri četvrtine asteroida u Sunčevom sistemu su C tipa, a “Hajabusa 2” planira da postane prvi koji će doneti uzorke sa jednog takvog i doneti ih na Zemlju.

Krajem godine “Hajabusa 2” će krenuti nazad kući, sa udaljenosti od oko devet miliona kilometara.

Sateliti u svemiru