Najnovije vesti
Vesti Društvo
MILOVANČEV SMENJEN S MESTA DIREKTORA LUKE Povećao sebi platu tri puta i sakrio 1,8 miliona evra, a njegovo objašnjenje je VRHUNAC BEZOBRAZLUKA

MILOVANČEV SMENJEN S MESTA DIREKTORA LUKE Povećao sebi platu tri puta i sakrio 1,8 miliona evra, a njegovo objašnjenje je VRHUNAC BEZOBRAZLUKA

Aleksandar Milovančev, direktor Luke Novi Sad koji je sebi za tri meseca utrostručio platu i u maju primio 1,6 miliona dinara, smenjen je sa te pozicije, saznaje "Blic".

NOVI SAD radnici u strajku luka novi sad_180713_RAS foto Robert Getel (2) Foto: Robert Getel / RAS Srbija
NOVI SAD radnici u strajku luka novi sad_180713_RAS foto Robert Getel (2)

Luka Novi Sad privatizovana je nedavno, a ugovor između nadležnih iz Ministarstva privrede i kupca "P&0 Ports Dubai", koja posluje u okviru firme "DP Vorld" iz Emirata, potpisan je 10. maja. Ovo novosadsko preduzeće prodato je za 7,99 miliona evra, uz obavezu kupca da u naredne tri godine investira 15 miliona evra. Novi vlasnik bi, prema planu, trebalo da zadrži svih 150 radnika, a da se Milovančev pokazao kao dobar rukovodilac, i on je mogao da nađe svoje mesto u ovim promenama.

Međutim, to se nije desilom jer je, kako tvrdi izvor "Blica", Milovančev sakrio dugovanja i potraživanja ove firme od skoro milion evra od kupca, a pride je za plate nezakonito isplaćeno još 97 miliona dinara za samo tri meseca.

Prema dokumentima u koje je "Blic" imao uvid, Milovančev je platu od 563.738 dinara, koliko je primio u februaru ove godine, u martu sebi podigao na čak 1.046.996 dinara, da bi već u maju primio neverovatnih 1,6 miliona dinara. Sem što je sebi utrostručio zaradu, ista dokumenta pokazuju da je i jednom od svojih najbližih saradnika Dragici Rodić podigao platu sa 685.743 dinara, koliko je primila u martu, prvo na 797.585, a onda na 1.024.559 dinara u maju.

- Direktor je zbog svih malverzacija smenjen, a ono što je začudilo je njegovo objašnjenje za poteze koje je napravio. Kada su ga pitali zašto je to uradio, Milovančev je rekao: "Vi ste biznismeni, ja sam političar i moram da brinem o sebi, morate da razumete". U junu su plate vraćene na staro - kaže izvor "Blica".

Luka Novi Sad  je nedavno privatizovana, kupac je "P&0 Ports Dubai"
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Luka Novi Sad je nedavno privatizovana, kupac je "P&0 Ports Dubai"

Ipak, spisak loših poteza se tu ne završava, dodaje naš sagovornik.

- Najveći deo iznosa od 113 miliona dinara koji je Milovančev sakrio od kupca, odnosi se na potraživanja od 53 miliona od društava koja su u stečaju, koja su pokrenula Plan reorganizacije, i od kojih će taj novac teško biti naplaćen. Takođe, 16,2 miliona dinara je nezmirenih obaveza prema budžetu Srbije, ali tu je i 16 miliona dinara na ime raspoređene a neisplaćene dobiti iz ranijih godina. Nije nezanemarljiva ni stavka od 800.000 dinara neisplaćenih obaveza prema članovima Nadzornog odbora. Pri tom, nije plaćen porez za imovinu za 2018. od 18 miliona dinara, kao ni šest miliona dinara za poreze za ovu godinu, pa samo dospela kamata na njih iznosi 2,6 miliona dinara - objašnjava izvor "Blica".

Sve ovo bitno, kaže naš sagovornik, stvara lošu sliku o državi koja hoće da dovede investitore i koja čini sve kako bi ih privukla.

Plate odletele u nebo

Prema dokumentima u koje je "Blic" imao uvid, u maju prošle godine za plate stalno zaposlenih u Luci Novi Sad izdvojeno je ukupno 29.974.566 dinara, a u maju ove godine više od duplo više - 61.689.200 dinara. Za plate radnika po ugovoru, među kojima je i Milovančev, prošle godine u maju izdvojeno je 829.819 dinara, a ove godine čak 4.035.300 dinara za isti mesec.