NOVAK U FINALU VIMBLDONA: Đoković preko Bautiste-Aguta do borbe za pehar

Đ. MATIĆ

12. 07. 2019. u 17:05

U nedelju (15.00) će protiv pobednika duela velikih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala pokušati da se domogne petog srebrnog pehara šampionata

НОВАК У ФИНАЛУ ВИМБЛДОНА: Ђоковић преко Баутисте-Агута до борбе за пехар

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

NOVAK Đoković se plasirao u šesto finale Vimbldona! U nedelju (15.00) će protiv pobednika duela velikih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala pokušati da se domogne petog srebrnog pehara šampionata, drugog zaredom i da, kako je to radio 2011, 2014, 2015. i 2018. godine, opet šampionski gricne travu na centralnom terenu.


Braniocu trofeja namenjenog "Jednoručnom šampionu sveta Sveengleskog kluba na travi i kriket" pretposlednji korak do krune, nije bio nimalo lak, nimalo kratak. Znatno ga je otežao Roberto Bautista Agut koji je tek posle 170 minuta igre pružio Novaku ruku - 6:2, 4:6, 6:3, 6:2.



Španac je bio potpuno rasterećen svih psiholoških tegova koje mogu da ponesu mečevi ovakvog značaja, jer je lični plan prebacio samim plasmanom u četvrtfinale. Bio je jači za samopouzdanje koje je doneo iz prethodna dva međusobna okršaja u kojima je slavio, pa ga gubitak prvog seta nije "omekšao". Sa istom čvrstinom kojom je "razbijao" protivnike do polufinala Agut nije odustajao od igre ni u drugom setu, ne dozvoljavajući Novaku da mu probije bedem odbrane na bekhendu. Umirio je ritam velikog šampiona, osvojio set...


Ali, šampion ne bi bio šampion, da i kada mu nije išlo, kada je teško pronalazio ritam, kada je jedva nazirao pukotineu Agutovoj igri, nije strpljivo gradio šansu. Iako se u trećem setu žestoko trudio za svaki poen, Novak nije dozovoljavao da mu koncentracija previše pada. Uspeo je nekoliko obostranih baražnih paljbi da završi poenom, posebno onu od 45 razmenjenih udaraca kod 4-2, kojom je spasao brejk-loptu polovinom trećeg seta i tako konačno počeo značajno da krnji neverovatno samopouzdanje Španca.


- Morao sam ozbiljno da se potrudim posle drugog seta, da bih povratio kontrolu. Roberto je tada počeo da igra bolje, lepo je plasirao servis, otvarao poene. Bio sam stegnut. Treći set je bio neizvestan, mogao je da ode u drugom smeru - rekao je Novak.



Da će velika upornost Aguta morati da posustane pred kvalitetima Đokovića naziralo se na početku četvrtog seta. Sa reternom "našpanovanim" da vrati gotovo svaki servis, Novak je već u prvom gemu prinudio Španca da razmišlja o izlaznim vratima terena već posle ovog perioda igre. Uspeo je tada Agut da se spase, ali ne i kasnije, pa je već posle prvog brejka za 2:1 za Srbina, bilo samo pitanje kada će uslediti potpuni slom igre Aguta pod naletima Đokovića koji je stigao do 5:1.


Tek na dve vezane Novakove meč-lopte, Španac je pokazao "znakove života". Ali samo toliko da bi srpskog tenisera zadržao koji minut duže na terenu, tačnije do pete meč-lopte koju je Novak iskoristio i uputio se u finale u kome će imati priliku da na večnoj listi Vimbldona dostigne Bjerna Borga i Lorensa Doertija koji su po pet puta podizali šampionski pehar.


- Igrati finale na Vimbldonu je drugačije od drugih velikih turnira. Uživaću - poručio je Novak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

PG-CG

12.07.2019. 17:22

S jedne strane sam srećan zbog Noletovog plasmana u finale, ali s druge strane, i tužan kad vidim da na Petrovdan nosilac Ordena Svetog Save SPC-a, mlatara rukama put neba, umjesto da se ko kršteno čeljade prekrsti... Tužno, žalosno...

Миро Марковић

12.07.2019. 20:01

Драги Новаче, наших дана јуначе, то је само Твој успех. Ти си држао рекет у руци, Ти си се борио, Ти си се спремао физички и психички да би постигао да уђеш у финале Вимблдона 2019. Уживај у Твојем успеху! А ми ћемо да навијамо за Тебе као и до сада, без обзира да ли побеђујеш или понекад изгубиш меч. У спорту то је нормално па се лако опрашта, јер живот тече даље до следеће прилике за поновни меч. Живео нама свима и Твојој породици на многаја љета!