Površinski kop "Drmno" posetilo više od 150 studenata 1Foto: Energija Kostolac

Površinski kop „Drmno“ posetilo više od 150 studenata različitih profesionalnih usmerenja iz oblasti rudarstva, mašinstva i biologije.

Ceo sistem „Elektroprivrede Srbije“ godinama uspešno sarađuje s brojnim naučnim institucijama i obrazovnim ustanovama u mnogim oblastima rada. Poseban značaj EPS pridaje stručnom usavršavanju mladih kadrova i obezbeđivanju uslova za realizaciju praktične nastave studenata. Takvo opredeljenje potvrđuje činjenica da je krajem maja Površinski kop „Drmno“ posetilo više od 150 studenata različitih profesionalnih usmerenja sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, Rudarskog fakulteta iz Prijedora, Mašinskog fakulteta i Biološkog fakulteta iz Beograda.

– Naš fakultet godinama, na kraju nastavnog procesa, studentima organizuje obilazak privrednih subjekata koji se bave pitanjima iz oblasti životne sredine, što je naš glavni predmet izučavanja. Obično teorijsku nastavu započinjemo dolaskom u Kostolac, jer ovde postoje brojni aspekti koji se odnose na životnu sredinu. Imamo veoma dobru saradnju sa EPS-om i kolegama iz ogranka „TE-KO Kostolac, tako da se teorijska nastava sprovodi bez problema, ocenio je prof. dr Aleksandar Cvjetić. Pored kopa „Drmno“, predmet terenske nastave bila su i pepelišta termoelektrana.

– U Kostolac dolazim drugi put i zahvalan sam zaposlenima što nam omogućavaju da se praktično upoznamo s problemima i aktivnostima koje se sprovode u oblasti zaštite životne sredine. Dobijamo mnogo korisnih informacija koje će nam značiti tokom školovanja, ali i u budućem radu, poručio je Jovan Milićević, student četvrte godine. Natalija Đurđević je iz Velikih Crljena, mesta u čijoj blizini se ugalj površinski eksploatiše, zbog čega se i opredelila za studijski program Inženjerstvo zaštite životne sredine.

– Praktična nastava je veoma korisna, jer tako povezujemo ono što učimo iz knjiga s praksom u kompanijama. Dobro je što imamo mogućnost da se na terenu upoznamo s problemima iz oblasti zaštite životne sredine i merama koje se preduzimaju na njihovom rešavanju, rekla je Đurđevićeva, student treće godine. Za studente treće i četvrte godine Rudarskog fakulteta iz Prijedora, Univerziteta u Banjaluci, i njihove profesore, domaćini su organizovali panoramsko razgledanje kopa i mašina.

– Prvi put se nalazim na površinskom kopu koji u proizvodnom procesu koristi ovako moćne rotorne bagere, transportne sisteme i drugu opremu. Impresioniran sam onim što sam video i saznao na kopu „Drmno“, kazao je Vladimir Mikanović, apsolvent Rudarskog fakulteta.

Biljana Mrđa, student treće godine Rudarskog fakulteta, bila je prvi put na nekom većem površinskom kopu.

– Upoznala sam se sa rudarskim BTO sistemima i tehnologijom rada, što dosad nisam imala prilike. Impresionirana sam ovako velikim rotornim bagerima i njihovim tehničkim mogućnostima. Za mene je ova poseta veliko iskustvo koje će mi koristiti tokom školovanja, rekla je ona.

Dekan Rudarskog fakulteta o poseti

– Naše mlade kolege su na kopu „Drmno“ u potpunosti upoznate sa sistemom i tehnologijom kontinualne eksploatacije uglja, kao i rudarskom otkopnom mehanizacijom, što dosad nisu imali prilike da vide, rekao je prof. dr Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta. On je dodao da je stručna poseta bila sveobuhvatna i veoma korisna za studente, uz zahvalnost „Elektroprivredi Srbije“ i domaćinima sa kopa „Drmno“, što su omogućili da se realizuje stručna poseta, koja je i početak obnove saradnje banjalučkog fakulteta sa EPS-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari