Najnovije vesti
Vesti Beograd
STABILNIJE SNABDEVANJE STRUJOM Završen podzemni vod od Plavog mosta do Autokomande vredan 2,7 miliona evra

STABILNIJE SNABDEVANJE STRUJOM Završen podzemni vod od Plavog mosta do Autokomande vredan 2,7 miliona evra

Od trafostanice "Beograd 17" kod Plavnog mosta do trafostanice "Beograd 23" na Autokomandi izgrađen je podzemni visokonaponski kablovski vod, što će doprineti stabilnom i bezbednom snabdevanju centralnih delova grada, rečeno je danas u Starom dvoru.

Zoran Radojičić i Jelena Matejić Foto: Beoinfo / Promo
Zoran Radojičić i Jelena Matejić

- Podzemni kablovski vod je dugačak 3,2 kilometra, u zemlji je postavljen u širini i dubini od skoro šest metara, a vrednost projekta iznosi 2,7 miliona evra. To je prvi deo izgradnje, a u narednom periodu gradiće se još dva projekta kablovskog voda – najavio je gradonačelnik Zoran Radojičić na današnoj zajedničkoj konferenciji za štampu sa direktorkom "Elektromreža Srbija" Jelenom Matejić.

Dugogodišnju saradnju grada sa EMS-om Radojičić je ocenio kao uspešnu, navodeći kao primer upravo ovakav projekat.

– Ovaj projekat nam obezbeđuje stabilno snabdevanje električnom energijom, što je najvažnije za naše građane i investitore koji će ulagati u grad koji ima stabilnu infrastrukturu. Mreža koja je završena jedna je od najsavremenijih koncepata i prati tehnološke trendove koji su na najvišem nivou – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik dr Zoran Radojičić i direktorka EMS-a Jelena Matejić danas u Starom dvoru
Foto: Beoinfo / Promo
Gradonačelnik dr Zoran Radojičić i direktorka EMS-a Jelena Matejić danas u Starom dvoru

Prema njegovim rečima, ovakvi projekti privlače investitore koji će uticati na razvoj grada i ulagati u njegovu izgradnju.

– U ovom trenutku imamo veoma mnogo gradilišta i naš grad se ubrzano razvija. Takoreći, gradi se na svakom koraku. Tako ćemo sa ovakvom infrastrukturom ispratiti investicije i privući nove. Projekat "Beograd na vodi" promenio je izgled tog dela grada i u narednom periodu će nastaviti da se gradi dosadašnjim tempom, te je i za ovaj deo grada potrebna stabilna električna energija. Ovim projektom koji se danas završava i nastavkom izgradnje podzemnih kablovskih vodova to ćemo moći pouzdanije i sigurnije da podržimo i obezbedimo – istakao je gradonačelnik Beograda.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić najavila je da će uskoro na teritoriji prestonice početi izgradnja još dva podzemna kablovska voda, čija će izgradnja biti završena u maju 2020. godine. Oni će obuhvatiti "prsten jezgra grada koji potražuje stabilno i bezbedno snabdevanje električnom energijom".

– Jedan u dužini od tri kilometra ići će od trafostanice "Beograd 23" preko Mosta na Adi do trafostanice "Beograd 45", a u okviru projekta "Beograda na vodi", dok će drugi povezivati trafostanicu "Beograd 45" i trafostanicu TETO Novi Beograd i biće dugačak oko 3,6 kilometara – rekla je Matejićeva.

Ona je dodala i da su u toku pripreme za rekonstrukciju postojećeg 110 kilovoltnog kabla, koji snabdeva centar Beograda, na potezu od trafostanice Beograd 1 na Karaburmi do trafostanice Beograd 6 u blizini Skupštine Srbije.