FEDERER DOBIO BORBU TITANA I ZAPRETIO NOVAKU: Moćni Rodžer pregazio Nadala za finale sa Đokovićem (VIDEO)
Foto: EPA/WILL OLIVER

ŠVAJCARAC 12. PUT U BORBI ZA TROFEJ NA VIMBLDONU

FEDERER DOBIO BORBU TITANA I ZAPRETIO NOVAKU: Moćni Rodžer pregazio Nadala za finale sa Đokovićem (VIDEO)

Tenis -

Rodžer Federer dobio je borbu titana sa Rafaelom Nadalom 3:1 (7:6, 1:6, 6:3, 6:4) i plasirao se u finale Vimbldona, u kome će se u nedelju sastati sa Novakom Đokovićem.

Srbin je ranije danas u prvom polufinalu savladao Roberta Bautistu Aguta 6:2, 4:6, 6:3, 6:2.

Federer je zabeležio 16. pobedu u 41. duelu sa Nadalom. Na neki način mu se "osvetio" za nedavni ubedljiv poraz na Rolan Garosu.

Švajcarac je danas na Centralnom terenu bio bolji i zasluženo se plasirao u 12. finale Vimbldona. Sa prethodnih 11 ima osam titula, što ga čini rekorderom londonskog gren slema.

Švajcarac će u nedelju pokušati da osvoji 21. gren slem trofej, a Đoković 16. Nadal ostaje na 18.

Federer i Nadal su odigrali još jedan meč koji se može svrstati u epski.

Obojica su sjajno servirali u prvom setu, a Federer je bio za nijansu konkretniji kada je riternirao, pa je u osmom gemu stigao do brejk lopte, a u 12. do 40:40. Međutim, te prilike nije iskoristio i ušlo se u taj-brejk, u kome je Nadal u uvodu dva puta sticao mini brejk prednosti, ali je Rodžer od 2:3, najviše zahvaljujući forhend vinerima, osvojio narednih pet poena i dobio prvi set - 7:3!

Šta se onda desilo sa Federerom? Nije bio ni bleda senka igrača iz prvog seta. Delovao je nezainteresovano i dekoncetrisano, što je Španac surovo kaznio. Od 1:1 Rafa je osvojio pet gemova u nizu i bacio rivala u nokdaun - 6:1. Nadal je u sva tri gema na Federerov servis imao brejk lopte, od kojih je dve iskoristio. Istina, imao je Švajcarac kod 1:1 dve prilike da oduzme servis protivniku, nije ih iskoristio i onda je usledio njegov strmoglav pad.

Međutim, kao da je Rodžerovo opuštanje u finišu drugog seta predstavljalo samo varku! Digao se kao Feniks iz pepela i dobio treći set. Ključnu prednost je napravio za 3:1, u sledećem gemu je spasao tri brejk lopte i posle toga bez problema priveo set kraju - 6:3.

Gde je stao u trećem, drugi nosilac je nastavio u četvrtom setu. Novi brejk napravio je za 2:1, što mu je bio dovoljan kapital za osvajanje četvrtog - poslednjeg seta.

Mogao je i ranije da završi ovaj okršaj, ali nije iskoristio dve meč lopte u devetom gemu na Nadalov servis, ali jeste u desetom na svoj i to tek pošto je spasao brejk loptu, jer se Rafa nije predavao do kraja. Ipak, na kraju je Federer realizovao ukupno petu meč loptu, Španac je položio oružje i morao da pruži ruku boljem.

Zato ćemo u nedelju na Vimbldonu gledati još jedan sudar titana: Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

TOK MEČA NADAL - FEDERER:

Četvrti set:

4:6 - Nadal se borio do poslednjeg atoma snage! Imao je čak i brejk loptu, ali je nije iskoristio, zatim je spasao dve meč lopte, ali je Federer zatim stavio tačku na meč.

4:5 - Rodžer je propustio dve meč lopte. Nadal se ne predaje, ali Švajcarac u sledećem gemu servira za ulazak u finale.

3:5 - Federer na korak od finala.

3:4 - Nije bilo lako, ali je Nadal dobio gem u produžio nadu.

2:4 - Pretio je Rafa, posle duge razmene poveo je 15:30, ali je onda Federer osvojio tri uzastopna poena i napravio novi korak ka finalu.

2:3 - Posle duže vremena Nadal dobija gem bez muke.

1:3 - Federer potvrđuje brejk, rutinski.

1:2 - BREJK! Švajcarac juri ka finalu! Ima prednost u četvrtom setu do koje je došao iskoristivši drugu brejk loptu zahvaljujući fantastičnom riternu.

1:1 - Federer ne popušta. Sve što je Nadal uspeo je da osvoji dva poena u ovom gemu, ali neizvesnosti nije bilo.

1:0 - Bilo je gusto za Nadala, ali je na 30:30 fantastičnim drugim servisom došao do prednosti, koju je kasnije pretvorio u osvajanje gema neverovatnim forhendom.

Treći set:

3:6 - Bez problema je Federer prednost stečenu brejkom napravljenim u četvrtom gemu sačuvao i poveo 2:1 u setovima.

3:5 - Rafa se ne predaje. Bilo je 0:30, a onda je vezao četiri poena i produžio set.

2:5 - Federer rutinski dobija gem i dolazi na korak od osvajanja drugog seta.

2:4 - Ponovo je pretio federer, bilo je 40:40, ali je Nadal uzeo naredna dva poena i ostao u životu.

1:4 - Nadal propušta tri brejk lopte! Federer je prvi put danas napravio duplu servis grešku i protivniku poklonio dve brejk lopte - 15:40. Uspeo je da spasi obe, ali se onda Nadal fantastičnim riternom pod noge izborio za još jednu. I tada se Švajcarac izvukao dobrim servisom i izaskom na mrežu. Usledio je dug poen koji se završio greškom Nadala, a potom je Rodžer potvrdio brejk iz prethodnog gema.

foto: EPA/NIC BOTHMA

1:3 - BREJK! Federer se definitivno probudio! Izborio se za brejk loptu i odmah je iskoristio posle sjajnog poena na mreži.

1:2 - Vraćamo se u monotoniju...

1:1 - Početak trećeg seta je nalik prvom. Serveri su sigurni...

0:1 - Federer se budi! Opasno je servirao i gem osvojio bez izgubljenog poena.

Drugi set:

6:1 - Nadal je vezao pet gemova. Rodžer gotovo da nije pružio otpor, kao da je u nokdaunu.

5:1 - BREJK! Nadal ima dva brejka prednosti. Šta se desilo sa Federerom u drugom setu? Španac je u sva tri gema na servis rivala imao brejk lopte, dve je iskoristio i u sledećem gemu servira za izjednačenje u setovima.

foto: EPA/ADRIAN DENNIS

4:1 - Nadal potvrđuje brejk.

3:1 - BREJK! Prvi na meču! Napravio ga je Nadal, i to sa nulom! Federer je delovao dekoncentrisano i nezainteresovano, napravio je tri neiznuđene greške. Takav poklon Španac nije mogao da ispusti...

2:1 - Sada Federer propušta dve brejk lopte! Od 15:40 Nadal je vezao četiri poena i tačku na gem stavio asom!

1:1 - Najduži gem u meču u kome je Nadal imao dve brejk lopte! Borba se rasplamsala. Federer je u kritičnim momentima odigrao sjajne forhende i voleje i izvukao se iz neprijatne situacije. Rafa je propustio veliku šansu.

1:0 - Oporavio se Nadal od gubitka taj-brejka i drugi set otvorio osvajanjem gema.

Prvi set:

6:7 - Nadal je dva puta sticao mini brejk prednosti, ali je Rodžer od 2:3, najviše zahvaljujući vinerima, osvojio narednih pet poena i dobio prvi set - 7:3!

6:6 - Bilo je 40:15, Federer je uspeo da izjednači (40:40), ali ne više od toga. Nadal se izborio za taj-brejk.

5:6 - Federer je posustaje, još jedan gem sa nulom, pa će Nadal ponovo servirati za ostanak u meču.

5:5 - Nadal je napravio prvu duplu servis grešku (15:15), ali je onda bez imalo muke završio gem.

4:5 - Još dva asa Švajcarca, ukupno sedam danas.

foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

4:4 - Konačno zanimljiv gem! Prva brejk lopta na meču! Rodžer je stigao do 30:40, a onda je usledio najduži poen u dosadašnjem delu duela - 21 udarac. Nadal je tri puta zaredom pogađao liniju, a onda dočekao grešku Federera na bekhend i izjednačio. Kasnije je Španac osvojio i naredna dva poena bez problema.

Legendarni trener Mančester junajteda Aleks Ferguson gledao je Đokovića, a sada prati i duel Nadala i Federera.

3:4 - Neverovatno! Švajcarac ponovo dobija gem bez izgubljenog poena.

3:3 - Rafa ne posustaje sa servisom, gem dobija sa "nulom".

2:3 - Još jedan siguran gem za Federera. Za samo 15 minuta odigrali su pet gemova. Sve se brzo odvija.

2:2 - Rodžer je osvojio dva poena, ali Rafa je i dalje veoma siguran na početnom udarcu. Igra se još ne razvija, poeni su kratki...

foto: EPA/NIC BOTHMA

1:2 - Au kako serviraju obojica. Sada i Švajcarac dobija gem bez izgubljenog poena, a završava ga trećim asom!

1:1 - Nadal ima bolju statistiku servisa na ovom turniru i već na početku pokazuje zašto je to tako. Gem dobija bez izgubljenog poena.

0:1 - Federer je prvi servirao i osvojio gem! Jeste Nadal uzeo dva poena, ali Federerovi prvi servisi su na startu ubitačni.

Putovanje kroz vreme...

Sreću se 40. put

"Sastanak" na Vimbldonu posle 11 godina!

Pobednik ovog duela u nedelju će se za trofej boriti sa Novakom Đokovićem, koji je savladao Roberta Bautistu Aguta 6:2, 4:6, 6:3, 6:2.

Federer je u četvrtfinalu preko Keija Nišikorija stigao do 100. trijumfa na londonskom gren slemu i 13. polufinala, a i Nadal je u prethodnom kolu, u kome je eliminisao Sema Kverija, proslavio jubilej - 50. pobedu za sedmi plasman među četiri najbolja.

Španac i Švajcarac sreću se 40. put, a Rafa vodi 24:15 u pobedama. Nadal je dobio njihov poslednji duel, lako i ubedljivo 3:0 nedavno na Rolan Garosu, ali je prethodno Federer bio u seriji od čak šest pobeda zaredom nad ljutim rivalom.

Zanimljivo, na Vimbldonu se nisu sastajali 11 godina, od čuvenog finala 2008, u kome je Federer slavio posle pet setova.

"Dueli sa Rodžerom uvek su posebni za mene. Raduje me što ćemo ponovo biti zajedno na Centralnom terenu posle 11 godina. To mi mnogo znači, a verujem i njemu. Uzbuđen sam zbog meča. Sve je manje prilika da igramo jedan protiv drugog, ali smo i dalje tu. Idem na verovatno najboljeg igrača svih vremena na ovoj podlozi i znam da ću morati da pružim sve što znam ako želim da uopšte imam šansu da se plasiram u finale", istakao je Nadal.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track