Vesti

0

Potpisan sporazum o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo - Tabanovce

Autor: MIM

Izvor: Beta

Potpisan sporazum o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo - Tabanovce

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

Sporazum je, kako se navodi, potpisan u Beogradu, a prisustvovali su i direktori uprava carina Srbije i Severne Makedonije Miloš Tomić i Gojko Tanasoski.

"Zajednička kontrola koja podrazumeva da se putnici i tovari robe zaustavljaju samo na jednom mestu, značajno će uticati na ubrzanje prometa preko granice i smanjiti zadržavanja na najmanju moguću meru", ističe se u saopštenju.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji, granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

U ovom trenutku na graničnom prelazu Preševo, sa srpske strane granice, ubrzano se radi na proširenju ostrva na kojima se nalaze kontrolne kabine.

Predviđeno je da na tom mestu bude postavljeno šest kućica za rad pograničnih službi u putničkom prometu, dok se dve kabine za kontrolu teretnih vozila proširuju.

Tokom susreta visokih delegacija ocenjeno je da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane i da će u narednom periodu po ubrzanoj proceduri biti razmatrana i mogućnost otpočinjanja pregovora o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) što znači da se kontrola obavlja po jednostavnijoj proceduri.

To bi dodatno ubrzalo carinski postupak, smanjilo troškove i zadržavanja na granici onim kompanijama koje su stekle taj status, čime bi se olakšala prekogranična trgovina, jer bi te kompanije iste benefite mogle da uživaju i van granica zemlje u kojoj su status stekle.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR