Muzika

Na današnji dan održan prvi koncert Rolling Stonesa

Na današnji dan održan prvi koncert Rolling Stonesa
Foto: Tanjug/AP | Na današnji dan održan prvi koncert Rolling Stonesa

Jedna od najvećih rok grupa svih vremena Rolling Stones održala je prvi koncert 12. jula 1962. godine i krenula u slavu.

Na prvom koncertu u londonskom klubu "Markvi" nastupila su šestorica rokera - Mik Džeger, Kit Ričards, Brajan Džons, Jan Stjuart, Dik Tejlor i Toni Čepman.

Jedan od "hroničara" grupe Kit Ričards bilježi u svojim memoarima da su sjaj i glamur grupe pojačavali alkohol i narkotici, koji će pratiti "Stonse" kroz cijelu karijeru do danas.

Ime grupi dao je Brajan Džons. Kada je telefonom razgovarao sa vlasnikom lokala u kome trebaju da nastupe on ga je pitao kako se zove njihov novonastali sastav.

Džons je ugledao ploču bluz pjevača Mudija Votersa na kojoj je bila pjesma "Rollin` Stone" pa je tako i sam nazvao novu grupu.

Kasnije će članovi dodati i slovo "g" pa će postati "Rolling stones".

Džons je bio i prvi lider grupe, ali je umro mlad sa samo 27 godina. To je bio usud cijelog niza velikih američkih muzičara tog i kasnijeg doba poput Dženis Džoplin, Džima Morisona, Kurta Kobejna..

Kit Ričards u biografskoj knjizi "Lajf" piše o ogromnim količinama droge, o alkoholu, o neobuzdanom ponašanju, o ispadima kada su članovi grupe ispadali izvan kontrole - razbijali su po hotelima, učestvovali u tučnjavama, drogirali se..

"Stonsi" su i dalje aktivni, a njihovi koncerti su atrakcija. Preživjeli su sve, kao i njihova muzika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije