Internet

Građani BiH na društvenim mrežama gotovo dva i po sata dnevno

Građani BiH na društvenim mrežama gotovo dva i po sata dnevno
Foto: N.N. | Građani BiH na društvenim mrežama gotovo dva i po sata dnevno

Istraživanje o načinima utroška vremena, koje je nedavno sprovedeno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, pokazalo je interesantne rezultate.

Najviše vremena dnevno na internetu provedu Slovenci, ukupno 247 minuta, ili nešto duže od četiri sata. Situacija u regionu je dosta drugačija, a građani tih zemalja su dosta manje online. Građani Bosne i Hercegovine i Srbije dnevno su online 173 minuta, odnosno nepuna tri sata.

Ako uporedimo podatke o vremenu provedenom na društvenim mrežama, situacija je znatno drugačija. Građani Bosne i Hercegovine drže prvu poziciju sa 142 minuta dnevno, odnosno gotovo dva i po sata. Građani Hrvatske i Srbije provedu dnevno manje od dva sata na društvenim mrežama. U Hrvatskoj je to 113 minuta, a u Srbiji 104 minuta. Slovenci baš i ne vole društvene mreže, jer svega 86 minuta dnevno provedu na njima.

Jedna od stvari koje posebno troše online vrijeme je gledanje video-sadržaja. Građani BiH na video-sadržaje odvoje gotovo 84 minuta dnevno, a Hrvati 75 minuta. Građani Srbije gledaju video-sadržaje 70 minuta dnevno, a Slovenci manje od jednog sata, odnosno samo 51 minut. Ono što je zanimljivo, barem kod ovog istraživanja, kada su u pitanju Slovenci, jeste da je svega 40% vremena koje provedu na internetu putem mobilnih telefona. Ostatak je preko drugih kanala.

Sa druge strane, podaci za BiH, Srbiju i Hrvatsku su znatno drugačiji. U Srbiji je taj omjer 72% u korist mobilnih telefona, u Hrvatskoj 77%, dok su građani BiH šampioni, sa gotovo 93% pristupa realizovanih preko mobilnih telefona.

Koristeći Target Group Indeks metodologiju, jednu od rijetkih multidimenzionalnih istraživačkih metodologija, "Mediana" d.o.o. sprovela je ovo istraživanje tokom decembra 2018. godine na reprezentativnom uzorku, na starosnoj grupi od 15 do 75 godine. Ove informacije o uobičajenim dnevnim navikama dobijaju novu dimenziju u poređenju sa globalnim ili regionalnim prosjecima, ali znaju poslužiti i kao sjajna provjera sopstvenog stanja tijela i duha.

Možda je pravo vrijeme da analizirate gdje gubite najviše vremena i probate naći najbolju opciju uštede dragocjenog vremena? Možda da promijenite doktora ili banku? "Vrijeme je novac", stoga - ukoliko koristite adekvatne aplikacije, a usluge i proizvode ugovarate s onima koji se mogu prilagoditi vašem načinu života, uštedjećete i vrijeme i novac. Ukoliko cijenite svoje vrijeme, potražite banku kod koje je vrijeme valuta koja najviše vrijedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije