BiH

Novosti: Tajni dopis otkriva kako je dopremano oružje u Srebrenicu

Novosti: Tajni dopis otkriva kako je dopremano oružje u Srebrenicu
Foto: Ilustracija | Novosti: Tajni dopis otkriva kako je dopremano oružje u Srebrenicu

BEOGRAD - Beogradske "Večernje novosti" tvrde da su došle do strogo povjerljivog dopisa, iz 1996. godine, koji otkriva da je u Srebrenicu, za vrijeme njene demilitarizacije, dopremana velika količina oružja armiji BiH.

Prema navodima pomenutog lista, do 7. maja 1995. godine u Srebrenicu, koja je tada bila demilitarizovana zona, vazdušnim mostom koji je u to vrijeme predstavljen i kao isključivo humanitaran, za vojnike Armije BiH dopremljena je značajna količina naoružanja, navodi se u povjerljivom dopisu ratnog komandanta Armije BiH Rasima Delića u koji su "Novosti" navodno imale uvid.

Dalje se navodi da je dopis Skupštini BiH 30. maja 1996. poslao tadašnji komandant Armije BiH, a u njemu stoji da je vojnicima dopremljeno 374.982 komada metaka, 436 raznih bombi, 131 tromblon, 44 lansera, 292 lansera RPG7, 59 mina za ručni bacač, jedan raketni lanser od 107 mm, 28 raketa.

U dokumento se dodaje da je vojnicima putem vazdušnog mosta dopremljen i laser "crvena strijela", 275 mina od 60mm, 24 zolje, 740 mina od 82 i 122mm.

Za svakodnevne potrebe i nagrade najboljim borcima u Srebrenicu je iz Sarajeva stiglo i 350.000 maraka, a za "fond šehida" 308.000 maraka, navodi se u dopisu, tvrde "Novosti".

Kako piše beogradski list, Delić u dokumentu otkriva kako su se snabdijevali borci Alije Izetbegovića u Srebrenici, koja je zvanično bila demilitarizovana i zaštićena zona UN.

"Ovoliko sredstava nije dobilo Goražde, a sa daleko manje sredstava branilo se Sarajevo 1992. i 1993. godine", naveo je Delić u dokumentu.

Delić se u dopisu žali da su nelojalna borba za vlast i podjele po tom osnovu, loš odnos MUP-a i Armije BiH, ubistvo neistomišljenika i političkih protivnika, ratno profiterstvo, kriminal i loša organizacija odbrambenih snaga bili ozboljni unutrašnji razlozi koji su doveli do pada Srebrenice u julu 1995.

Kao "pozitivne rezultate" on pominje masakre nad Srbima 1992. godine, ne samo u srebreničkom kraju, već i u cijelom Podrinju, od Skelana do Zvornika.

"Orić nije smio pješice u Srebrenicu"

Prema navodima beogradskog lista, Delić u dopisu spominje i Nasera Orića.

"Kada je riječ o Oriću on je predložio da dođe sa političkom delegacijom Srebrenice da se razjasne kontroverzne informacije. Trebalo je da se vrati helikopterom 7. maja 1995. godine, ali je zamolio da ostane i da ide u drugoj grupi u kojoj su bili slušaoci Visoke vojne škole. Kao što sam već rekao, helikopter je 7. maja srušen. Poslije udesa, i pored naređenja, nije htio - nije smio da ide pješice u Srebrenicu, tražeći borbeni helikopter, što nije moglo da se obezbijedi, jer mi ih ni danas nemamo", piše navodno Delić u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije