Region

0

Slovenija na granicu s Hrvatskom postavlja dodatnu ogradu koju gradi firma iz Srbije

Autor: MIM

Izvor: Beta

Slovenija na granicu s Hrvatskom postavlja dodatnu ogradu koju gradi firma iz Srbije

Izvor: Foto: pixaby

Slovenačko Ministarstvo javne uprave je 9. jula potpisalo i objavilo odluku o dodeli ugovora za isporuku i ugradnju privremenih tehničkih prepreka za granicu s Hrvatskom u dužini od 40 kilometara. 

Kako danas prenose hrvatski mediji, na konkursu je izabrana firma LEGI-SGS sa sedištem u Beogradu koja je spremna da postavi ogradu za oko 4,8 miliona evra. Reč je o predstavništvu nemačke firme.

Po rečima Vesne Mitrić iz MUP Slovenije, "privremene tehničke prepreke" se postavljaju "tamo gde je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice"  na osnovu "konkretnih procena i predloga policije" a tenutno je ugrađeno gotovo 179 kilometara kih barijera. 

Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu poslednja dva mjeseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti.

Granica izmeđ Hrvatske i Slovenije duga je 671 kilometar. Slovenija je žilet-žicu počela da postavlja za vreme migrantske krize 2015. i od tada je postavljena  na 50-ak lokacija. Slovenački mediji su 2017. objavili da je na postavljanje prepreka vlada u Ljubljani potrošila 6,6 miliona evra.

Slovenački premijer Marjan Šarec najavio je povećanje broja policajaca i vojnika na sprečavanju ilegalnih migracija "balkanskom rutom", a iz vazduha će im pomagati dronovi.  Početkom jula organizovane su i prve zajedničke patrole slovenačke i italijanske policije, što je izazvalo oštre reakcije opozicije koja smatra da Slovenija time priznaje da nije u stanju sama da kontroliše svoju granicu.

Šarec je predložio i da Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Frontex izađe na hrvatsku granicu prema Srbiji i BiH kao spoljnu granicu Evropske unije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR