Dodik: Ni Evropa više nije uverena u priču o genocidu

Ako se u Srebrenici dogodio genocid, nema razumnog čoveka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, i ističe da je u pitanju koncepcija s ciljem da bude isfavorizovana priča o stradanju Bošnjaka na tom prostoru a da se potpuno minimiziraju srpske žrtve.

Milorad Dodik tvrdi da je napravljen mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka.

"Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički jer nema ozbiljnog naroda bez mita. To mogu da razumem. Evo sada i Evropa traži zabranu negiranja genocida. Zašto traže? Pa zato što nisu sigurni u tu priču. Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nisu sigurni da činjenicama to mogu da pokriju", ističe Dodik u intervjuu za Glas Srpske.

Ukazuje da, ako je bio genocid, nema razumnog čoveka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju.

"Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom veku. Strašan zločin se desio od nekih Srba, ali ni Haški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđenog dela, nije nikad bio tačan u broju stradalih. I sad nama govore da moramo nešto da priznamo. Eto, nećemo", kaže predsedavajući Predsedništva BiH.

Priča o Akcionom planu za članstvo u NATO-u – kamuflaža 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je vojna neutralnost BiH najbolja opcija za sve u toj državi i da je priča o Akcionom planu za članstvo u NATO-u – kamuflaža.

Milorad Dodik je rekao da priča o Akcionom planu postoji da bi BiH bila postepeno modelirana, da bi neka nova generacija političara olako završila to pitanje.

"Mi uopšte ne želimo ni da krenemo na taj put. Može NATO da to tretira kako hoće, ali odluka organa BiH o tome ne postoji. Zato Bošnjaci pokušavaju da pošalju taj plan, jer kako NATO može da deluje prema BiH ako nema taj plan", rekao je Dodik za Glas Srpske.

Srpski član Predsedništva BiH je naglasio da stranke iz Federacije BiH žele da ostane ovaj Savet ministara sa podobnim ministrima iz Republike Srpske.

"To je njihov glavni cilj. Ranije je u BiH postojao konsenzus o MAP i NATO-u, ali mnoge stvari su se danas promenile. Nema razloga da mi sada rizikujemo i da se povinujemo odlukama koje su ranije donesene", ističe Dodik.

Ponovio je da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv ulazak BiH u NATO i da je politika Srpske politika vojne neutralnosti.

"Nigde ne piše da je to zakonska obaveza. Piše da će institucije BiH raditi na tome. Evo, radimo. Imamo mi neki odnos sa NATO-om, kao što je 'Partnerstvo za mir', ima taj program IPAP koji je u vezi sa učešćem u mirovnim misijama. U tome je i Srbija. Ali taj nacionalni plan za pristupanje NATO-u znači da vi, kad krenete, onda ne možete nazad. Naša skupština je rekla ne i mi nemamo potrebu da se krećemo na tom putu", poručuje Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je istakao da je jedna Švajcarska u Drugom svetskom ratu uspela da ostane neutralna.

"Šta je dobila Hrvatska? Mnogi drugi? Kažu dobili su bezbednosni sistem. Od koga mi možemo da budemo napadnuti? Srbije? Hrvatske? Ne, ovde je bezbednosni problem terorizam. Hipotetički opet, u globalnom sukobu, ako bi se desio, nama bi najbolje bilo da ostanemo neutralni. U protivnom ćemo biti zbrisani. I za Bošnjake je bolje da budu neutralni", ističe Dodik.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво