"Nije Borisov govorio o kvotama za Vimbldon ili kvalitetu sira u Srbiji"

Nacionalne vesti - Petak 12.07.2019 - 12:19

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je na nesporazum sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim stavljena tačka.

Na nesporazum sa Borisovim stavljena tačka FOTO: D. Ristić/OK Radio Na nesporazum sa Borisovim stavljena tačka FOTO: D. Ristić/OK Radio
Prema njegovim rečima, u pitanju je bila loša interpretacija njegove izjave.
 
Dačić je naveo da je reagovao kada su mediji preneli da Borisov upozorava budućeg šefa evropske diplomatije Žozefa Borela, koji još nije izabran, da ne može da zastupa stav Španije, već mora da ima u vidu stav cele EU, da je Kosovo nezavisno.
 
"Takva izjava implicira da EU priznala nezavisnost Kosova, a u Uniji ne postoji konsenzus oko toga, jer pet zemalja nije priznalo Kosovo. Ja sam na takvu izjavu morao da reagujem", naglasio je Dačić.
 
Dodaje da je ostao pri svom stavu sve dok mu bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva nije objasnila da je Borisov rekao da novi šefa evropske diplomatije mora da ima u vidu i stav drugih zemalja po pitanju Kosova, a ne samo Španije iz koje dolazi.
 
"Rekao sam da ne želimo da kvarimo odnose sa Bugarskom, ali ako je neko naš prijatelj on treba da ima u vidu, da razume koliko je Kosovo važno za Srbiju. Nije Borisov govorio o kvotama za Vimbldon ili kvalitetu sira u Srbiji u pregovaračkom procesu sa EU, već o teritorijalnom integritetu Srbije", naveo je Dačić.
 
Prijatelji, rekao je, ne dosoljavaju ranu koja postoji, već imaju razumevanje jedni za druge, te da se Srbija prema Bugarskoj tako ponaša.
 
Za budućeg šefa evropske diplomatije Dačić kaže da treba da se pridržava stava EU da je Kosovo statusno neutralno- zvezdica i fusnota, što znači da nije priznato kao država, već da se radi o teritoriji.
 
Koliko vlast u Prištini neozbiljno tretira sve potpisane dokumenta, kako kaže, najbolje govori to što se nisu pojavili na nedavniom skupu "Proces saradnje jugoistočne evrope" (PSJIE) koji je bio u BiH, jer su organizatori želeli da ih predstave kao Kosovo sa zvezdicom.
 
Podseća da je još Borko Stefanović sa Prištinom 2012. godine potpisao dogovor o regionalnom predstavljanju samoproglašenog Kosova sa zvezdicom i fusnotom i da je Kosovo tako predstavljano na svim skupovima PSJIE i na skupu koji je bio 2015. godine u Albaniji.
 
"Možda neko misli da se zvezdica istopila pošto je globalno zagrevanje, kao što je Atifete Jahjaga tada govorila kada je potpisan sporazum. Kosovo preuzima predsedavanje od BiH i ako neće to da poštuje unapred mogu da kažem da njihovo predsedavanje neće biti uspešno jer zemlje koje nisu priznale Kosovo neće učestvovati na skupu ako se prekrši statusna neutralnost", zaključio je on.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: