12. jul  2019. 11.56  | Izvor: Tanjug

Veliko interesovanje mladih istraživača za PROMIS program

BEOGRAD -

Fond za nauku raspisao je poziv preko koga će za izvrsne projekte mladih istraživača biti dodeljeno ukupno šest miliona evra, a prva u nizu pripremnih radionica za učešće u ovom programu koja je održana danas u zgradi SANU u Beogradu izazvala je veliko interesovanje.

Prema pozivu projekti u Programu za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS) nemaju zadate teme, njihovo trajanje je do dve godine, timovi mogu imati do šest članova a maksimalan budžet po projektu je 200.000 evra.

3d, srce, izrael, nauka

Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić kaže da su radionice bitne jer se tu odgovara na mnoga pitanja mladih istraživača u vezi sa novim projektnim ciklusom ali i sa budućim finansiranjem projekata u okviru Fonda.

"Naš cilj je da im kroz ovaj projekat pomognemo da realizuju svoje ideje ali i da im pomognemo da nauče da kvalitetno pišu i rukovode projektima", rekla je ona i dodala da je PROMIS pilot program Fonda za nauku za koji je odvojeno šest miliona evra iz budžeta i namenjen je izvrsnim projektima mladih istraživača.

Više od 900 mladih istraživača se prijavilo za radionice pa su zakazani novi termini u Beogradu, a uskoro će biti radionice i u Nišu i Novom Sadu, najavila je ona i dodala da Fond za nauku planira i otvorene dane jednom nedeljno za pisanje projekata dok realizaciju projekata koji budu odobreni najavljuje od novembra.

"Javni poziv traje do 2. septembra, a tada počinje proces dvostepene recenzije, ocenjivaće se izvrsnost, uticaj koji projekti mogu da imaju i sposobnom realizacije a cilj nam je da imamo veliki broj kvalitetnih timova mladih istraživača koji mogu da iznesu ideje", kaže ona.

Fond za nauku planira pozive za razvoj veštačke inteligencije i za saradnju sa srpskom naučnom dijasporom.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović rekao je da je održavanje radionica važan događaj za ministarstvo i Fond za nauku i ocenio da veliko interesovanje pokazuje koliko je naučna zajednica gladna novih poziva i novih projekata.

"U našoj naučnoj zajednici je godinama priča da želimo kompetativnost međutim kada do toga dođemo dosta nas je protiv nje - za kompetativnost smo samo ako svi mi prođemo na pozivima", rekao je on i dodao da je važno da se nagrade najbolji a oni koji nisu dobri budu transformisani i upućeni na pravac kojim treba da se ubuduće bave naukom.

Popović je istakao i da državnim izdvajanjima za nauku nije nikada zadovoljan.

"Mi smo povećali izdvajanja za nauku u odnosu na 2015. godinu za 35,8 odsto ali kada krenete od male vrednosti svako povećanje nije dovoljno", rekao je on i dodao da se očekuje značajno povećanje u narednoj godini posebno preko IPA sredstava koja su bespovratna ali i kredita Svetske banke.