Nova vest
Tenis

Petak, 12.07.2019.

11:15

"Rodžere, igraj servis-volej, tako ćeš dobiti Rafu"

Statističar Kreg O’Šanesi dao je interesantna zapažanja uoči spektakla u polufinalu između Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Australijanac, koji pomaže Novaku Đokoviću u strateškoj pripremi mečeva, dao je svoje viđenje šta bi moglo da odlući prvi duel Španca i Švajcarca na londonskoj travi posle 11 godina.

On je pažljivo proučio brojke sa ovogodišnjeg Vimbldona i izveo zaključak da je Nadal znatno agresivniji.

Ovo je vrlo interesantno. Prosečna dužina relija kod Federera je 3,4 a kod Nadala 3,5 udaraca. Praktično je isto. Za Nadala bi se očekivalo da je više, ali on je prilagodio svoju igru. Svi kažu da su tereni spori, ali 3,5 udaraca je mali broj. Od Nadala biste očekivali da to bude negde od 4,5 do 5. Za Rodžera je u redu, ali ovo je znak agresivnosti Nadala, to je dobra brojka za njega. Mislim da će to pokušati da čini i sada, mora. Ne želite da dođete ovako daleko i kao Stricova protiv Serene da ne servirate dobro, ne izlazite napred, ne radite sve što vas je dovelo do polufinala”, kaže O’Šanesi.

Potom je prešao na analizu servisa. I tu ima iznenađenja.

Možda je procenat od 61 odsto nizak za Rafu. Obično je veći nego kod Federera. Ipak, nisam ga nikad video da ima više as servisa od Rodžera, ima i dve duple greške više, ali to nije relevantno. Više poena dobija posle prvog servisa i izgubio je četiri servis gema naspram tri. Gotovo da ima bolje servis brojke od Federera. Prosečna brzina servisa je 188 prema 187. Nadal prvi servis udara jače od Rodžera! To je investicija u osvajanje turnira, nije obično udaranje jače. Ima sve što treba da pobedi”, kaže O Šanesi.

Iako su im brojke slične, ipak se uočavaju izvesne prednosti kod Španca.

Federer iz bekhenda pravi više grešaka što je normalno. Rafa igra kraće poene sa namerom. To je dobro za njega, jer obično servis brojke tipično nisu tako dobre za Rafu. Njegov retern će biti isti bez obzira gde igra, ali zato mora da servira dobro, a njegove brojke u tom segmentu su sada nešto bolje od Federerovih. U tom je stvar, Nadal bolje servira od Federera na ovom turniru”.

Logično pitanje je šta Federer treba da radi da bi pobedio Nadala.

Jednostavno je, da igra meč tipičan za travu. Servis-volej, da izlazi na mrežu. Da skraćuje poene i ne ulazi u dugu razmenu. Ako već bude ulazio, da ti udarci idu nisko iznad mreže i da budu napadački. Da Rafi oduzme vreme da se namesti. Rodžer je dobio ovde 56 odsto poena sa osnovne linije, a Melburn 2017. je osvojio sa 48 odsto. I to je dobar broj”, zaključio je O’Šansi koji je uz to dodao i da se, bez obzira što nisu dugo igrali ovde, nije mnogo toga promenilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve