SLOVENIJA BLOKIRA MIGRANTE KAO  ITALIJA: Na granici sa Hrvatskom diže 40 kilometara dugu ogradu, izvođač firma iz Srbije
Ilustracija, Foto: AP

migranstKa ruta

SLOVENIJA BLOKIRA MIGRANTE KAO ITALIJA: Na granici sa Hrvatskom diže 40 kilometara dugu ogradu, izvođač firma iz Srbije

Region -

Hrvatska uskoro dobija 40 kilometara dugu panel-ogradu na granici sa Slovenijom, potvrđeno je iz slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naime, Ministarstvo uprave u Sloveniji potpisalo je i objavilo odluku o dodeli ugovora za isporuku i ugradnju privremenih tehničkih prepreka dužine 40 kilometara na granicu s Hrvatskom.

Opravdanje Slovenije za podizanje novih kilometarskih žica leži u tome što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom narastao u poslednja dva meseca i očekuju da će i dalje rasti. Kompanija sa sedištem u Beogradu, Legi-SGS, izabrana je na konkursu i spremna je da postavi ogradu za oko 4,8 miliona evra. U pitanju je predstavništvo nemačke kompanije.

Žicu je 2015. godine postavljala firma Minis, ali ona se na tender nije javila. Granica između Hrvatske i Slovenije iznosi 671 kilometar. Na 50-ak lokacija postoji žilet-žica koju je Slovenija postavljala za vreme migrantske krize pre četiri godine. a slovenački mediji su 2017. objavili da je na postavljanje žice vlada potrošila 6,6 miliona evra.

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavljuje i veći broj policajaca i vojnika koji će raditi na sprječavanju ilegalnih migracija na “balkanskoj ruti”. Iz vazduha će im pomagati dronovi.

Slovenci su u strahu kada je u pitanju zatvaranje granice s Italijom jer bi ih to moglo pretvoriti u “džep” za hiljade migranata. U prvih pet meseci slovenačka policija privela je oko 2600 ilegalnih migranata, što je otprilike za 1400 više nego u istom periodu prošle godine.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track