');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

APSOLUTNI AUTORITET Kim i zvanično imenovan za šefa države, nije samo vrhovni vođa već i predstavnik naroda

Severnokorejski lider Kim Džong Un zvanično je imenovan za šefa države i vrhovnog komandanta nakon što mu je ustavnim amandmanom data ta titula, koja je prethodno uglavnom bila u nominalnoj funkciji.

AP_kim_dzong_i_tramp_potpisivanje_vesti_blic_safe
AP_kim_dzong_i_tramp_potpisivanje_vesti_blic_safe

U novom Ustavu navodi se da je Kim, kao predsedavajući Komisije za državna pitanja, vrhovni komandant vojske i vrhovni predstavnik celog korejskog naroda, dakle šef države. Kim je u prethodnom ustavu predstavljen kao "vrhovni lider", koji komanduje oružanim snagama.

Nova verzija severnokorejskog Ustava objavljena je na državnom sajtu Naenara sa revizijama načinjenim tokom zasedanja Vrhovne narodne skupštine u aprilu. Po prvi put se u Članu 100 navodi da je zvanična pozicija Kima – predsednik Komisije za državne poslove – nije samo “vrhovni vođa” već i “predstavnik naroda”, funkcija koja je jednom pripisana predsedniku Predsedništva Vrhovnog narodnog Sabora.

Kim već ima apsolutni autoritet u svojoj zemlji otkako je nasledio oca kao vrhovni vođa krajem 2011, ali poslednji potez u suštini ozvaničava njegovu vodeću ulogu u diplomatskim poslovima nakon više od godinu dana istorijskih samita sa liderima Kine, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Severna Koreja dugo je pozivala na mirovni sporazum sa SAD kako bi se normalizovali odnosi između dve zemlje i okončalo tehničko stanje rata, koje traje od završetaka Korejskog rata (1950-1953) pošto je potpisano primirje, ali ne i mirovni sporazum.