');
Blic Biznis Vesti

Petoletka je otišla u STEČAJ a onda su radnici učinili nešto i SPASILI fabriku

akon što je „Prva petoletka" otišla u stečaj, deo radnika osnovao je nova preduzeća i nastavio proizvodnju, a nedavno su uspeli da otkupe svoju bivšu fabrku, pišu Večernje novosti. Finansijski izveštaji preduzeća pokazuju da radnici kao vlasnici mogu da ostvare veliki uspeh.

Kragujevac_POLITEHNICKA SKOLA_masin bravari_130616_RAS foto Nebojsa Raus04 Foto: RAS Srbija
Kragujevac_POLITEHNICKA SKOLA_masin bravari_130616_RAS foto Nebojsa Raus04

Krajem 2015. godine, 676 radnika „Petoletke" i povezanih firmi dalo je po 500 evra od otpreminine i formiralo „PPT Petoletku". Još 108 radnika se okupilo, uplatilo po 168.000 dinara i registrovalo „Prvu petoletku – zaptivne elemente".

Kako pišu Novosti, kompanija „Prva petoletka – zaptivni elementi" nedavno je izdvojila 84 miliona dinara za kupovinu proizvodne hale, trafostanice i restorana u sastavu tri nekadašnje „Petoletkine" firme u stečaju.

Od osnivanja krajem 2015, odnosno početkom 2016. godine, dve kompanije u vlasništvu radnika radile su tako što su iznajmljivale hale fabrika u stečaju, a sada su obe dočekale da ih otkupe.

„PPT Petoletka" nedavno je iz stečaja kupila objekte nekadašnje „PPT Hidraulike" a sada je problem rešila i „Prva petoletka – zaptivni elementi", pišu Novosti.

„Bili smo firma bez imovine. To nije preporuka. Ne uliva poverenje ni partnerima, niti bankama. Ma koliko uspešno poslovali, to je pravilo veliki problem. Sada čekamo još potpisivanje ugovora", rekao je direktor „Prve petoletke – zaptivnih elemenata" Dušan Stevanović.