Šta da radite ako se nađete usred oluje poput one na Halkidikiju

Razorno nevreme koje je pogodilo Halkidiki, ostavljajući iza sebe sedam žrtava i preko 100 povređenih, pokrenulo je pitanje kako se sakriti i ostati bezbedan.

Izvor: RTS

Petak, 12.07.2019.

08:30

Šta da radite ako se nađete usred oluje poput one na Halkidikiju
Foto: Tanjug/Vassilis Konstantopoulos/InTime News via AP

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović rekao je za RTS da kada se nađemo u snažnom nevremenu, osnovno je sačuvati smirenost. Neophodno je ukloniti se od velikih staklenih površinama, ne biti pod tendama, ne biti na otvorenom - to su krajnje praktični saveti koje treba primeniti, ističe Miladinović.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Ljubomir Miladinović je rekao da je prevencija ili nešto uraditi pre nego što se nešto dogodi - vrlo važno.

"Nije dovoljno da odaberete mesto odlaska na odmor, obezbedite način putovanja, morate još neke korake učiniti, obezbediti putno osiguranje, morate se prirpremiti na to koje je najbliže predstavništvo naše države u mestu gde ćete boraviti i morate ispratiti vremenske prognoze", kaže Miladinović.

Podvlači da kada se ovakva nepogoda dogodi u izjavama onih koji žive na toj teritoriji čuje se - ovo nikada nije bilo. "Suočeni smo sa ozbiljnim promenama i moramo se tome prilagođavati", rekao je Miladinović.

Govoreći o tome kako da se snađemo u nevremenu, Miladinović kaže da je najznačajnije znati kao da se postupi. "Osnovno je sačuvati smirenost, koliko god izgledalo teško, najniži nivo panike, obezbediti i sebe i one koji su oko vas na bezbedno mesto, biti u zaklonjenom prostoru, ukloniti se od velikih staklenih površinama, ne biti pod tendama, ne biti na otvorenom - to su krajnje praktični saveti koje treba primeniti", ističe on.

Prema njegovim rečima, ovakve situacije se vrlo često dešavaju brzo, iznenada i nema puno vremena da se u njima snađete. "Pokušajte da prvo obezbedite mesto na kojem ćete biti bezbedni, jer je to osnovni preduslov daljih postupaka", istakao je Miladinović.

"Kada se nađete u restoranu, udaljite se o staklenog zida restorana, ako ste u bašti restorana uđite u zatvoreni prostor, nemojte ostati pod tendom", kaže on.

Ističe da je otovren prostor je uvek posebno izložen različitim vrstama opasnosti. Zabeležen je veliki broj munja, gromova i obejkata koje vetar nosi.

Sa promenom klime pojavljuju se vremenske manifestacije, udari vetra, koji su do sada bili nepoznati u pojedinim sredinama, kaže Miladinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: