Dostupni linkovi

Putin i Zelenski razgovarali o konfliktu na istoku Ukrajine


Iluistrativna fotografija
Iluistrativna fotografija

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom prvog zajedničkog telefonskog poziva u četvrtak razgovarali su o konfliktu na istoku Ukrajine, saopštio je Kremlj, prenosi AFP agencija.

Kancelarija ukrajinskog predsjednika saopštila je da je oslobađanje 24 ukrajinska pomorca koje od novembra drži Rusija, bilo ključno pitanje tokom poziva.

"Razgovarali su o pitanjima regulisanja konflikta na jugoistoku Ukrajine i zajedničkom radu na povratku osoba koje su u pritvoru sa obje strane," rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov ruskoj novinskoj agenciji.

"Povratak drugih ukrajinskih državljana koji su pritvoreni na ruskoj teritoriji je također bio predmet razgovora," navodi se u saopštenju koje se nalazi na stranici ukrajinskog predsjedništva.

Ranije ove sedmice Zelenski je u video poruci pozvao na prve razgovore s Putinom, pozivajući zapadne lidere na posredovanje.

On je predložio da SAD i Velika Britanija također trebaju biti uključene u mirovne pregovore o sukobu koji trenutno uključuje Njemačku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu.

Putin je u četvrtak izjavio da Moskva "nikada nije odbila nijedan od predloženih formata", uključujući širenje grupe, izvijestili su ruski mediji.

Na svojoj inauguraciji Zelenski je rekao da su njegovi prioriteti okončanje rata na istoku i vraćanje aneksirane teritorije Ukrajini.

XS
SM
MD
LG