Situacija na Halkidikiju se stabilizuje, devojčica iz Srbije se oporavlja

Posle sinoćnjeg nevremena koje je zahvatilo grčko poluostrvo Halkidiki, situacija se polako stabilizuje. Šestoro povređenih srpskih turista je pušteno kućama, a jedna devojčica je zadržana u solunskoj bolnici. U turističkim agencijama navode da naši građani nisu tražili da prekinu letovanje, a za sada nema ni otkazivanja aranžmana.

Sever Grčke sinoć je pogodilo razorno nevreme. Prema poslednjim informacijma, poginulo je sedam stranih državljana, a više od 120 je povređeno. Trinaestogodišnja devojčica iz Srbije smeštena je u solunsku bolnicu, a naš konzulat je u kontaktu sa roditeljima.

"Vremenske prilike su se smirile. Ceo dan nije bilo padavina, bilo je sunčano, što omogućava grčkim službama da saniraju posledice ovog nevremena. Prema našim saznanjima, situacija će biti potpuno sređena na Kasandri. Štro se tiče naših građana, ceo dan nemamo poziva, što je dobro, a ostala je informacija da je šest naših državljana povređeno lakše, i jedna devojčica je hospitalizovana ovde u Solunu u bolnici. Sa njom su roditelji, otac nam je preneo da je ona dobro, i da će se uputiti ka Srbiji u što kraćem roku. Predviđa se potpuna stabilizacija vremena u toku večeri i noći, znači ne očekuju se nikakve nove padavine", izjavila je za RTS konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić.

Grčko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u zdravstvenom centru u Nea Mudanji pregledano 120 osoba, od kojih je devet hospitalizovano u bolnici Papanikolau u Solunu, gde se jedna žena nalazi na intezivnoj nezi. Dvanaest osoba je smešteno u bolnicu Poligiros na Halkidikiju, a petoro dece u Genimatasu sa lakšim povredama.

Osim telefonskim putem, koje su u pojedinim mestima još u prekidu, turističke agencije koje su u stalnom kontaktu sa svojim turističkim mestima u kojima se nalaze naši turisti, okačili su obaveštenja za rodbinu putnika koji se nalaze na Halkidikiju.

Prema poslednjim informacijama, situacija na Sitoniji se polako stabilizuje, stiže voda, struja, a uspostavljaju se i telefonske veze i internet.

Na Kasandri još nema struje, pa agencije ne mogu da uspostave veze sa svojim vodičima u pojedinim mestima. Očekuje se da se situacija stabilizuje do jutarnjih sati.

Novinarka RTS-a koja boravi u Toroniju na Sitoniji kaže da u tom mestu i Neos Marmarosu struje nema već 24 sata.

Prema njenim rečima, oluja praćena jakom kišom i grmljavinom nosila je sve pred sobom, a voda je navirala i u apartmane.

Vođeni iskustvom od prošle godine, kada je ta mesta takođe pogodila oluja, ljudi su izmeštali automobile na više tačke i pripremali dokumenta i novac kako bi bili u stanju pripravnosti za napuštanje letovališta.

Informacije naši građani mahom dobijaju od meštana, a snabdevanje je otežano jer je većina prodavnica još zatvorena. 

Grčki predsednik i premijer izrazili saučešće

Grčki predsednik i premijer, Prokopios Pavlopulos i Kirjakos Micotakis, izrazili su najdublje saučešće porodicama žrtava snažnog nevremena na poluostrvu Halkidiki i poželeli su brz oporavak povređenima.

"Vlada će učiniti sve što može da reši probleme nastale zbog oluje na Halkidikiju u sredu", naveo je Micotakis, prenela je ANA.

Grčki predsednik je u kratkom saopštenju izrazio saučešće porodicama žrtava i poželeo brz oporavak hospitalizovanim osobama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво