Najviši nivo upozorenja za britanske brodove u vodama Irana

Velika Britanija podigla je na najviši, treći nivo, upozorenje za brodove, koji plove pod zastavom te zemlje u vodama Irana.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2019.

18:18

Najviši nivo upozorenja za britanske brodove u vodama Irana
Ilustracija: EPA-EFE/A.CARRASCO RAGEL

On je naglasio da će Britanija biti odlučna u odbrani svojih pomorskih interesa u Persijskom zalivu, ali da nije zainteresovana za eskalaciju, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor.

Prethodno je danas britanska vlada saopštila da su tri iranska broda pokušala da blokiraju prolaz britanskom tankeru kroz Ormuški moreuz, ali da su se povukla posle upozorenja britanskog ratnog broda.

U saopštenju predstavnika britanske vlade navodi se da se brod HMS Motrouz našao između iranskih brodova i broda britanske mornarice koja je uputila verbalno upozorenje iranskim brodovima nakon čega su se oni okrenuli.

Incident se dogodio skoro nedelju dana pošto je Britanska kraljevska mornarica zaplenila jedan iranski tanker kod Gibraltara zbog sumnje da krši sankcije noseći naftu za Siriju, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: