NOVI BILANS POGINULIH: Sedam osoba stradalo u oluji, proglašena vanredna situacija (FOTO+VIDEO)

Novosti online/Agencije

11. 07. 2019. u 08:36

Najmanje sedam osoba, među kojima dvoje dece, poginulo je u snažnom nevremenu koje je pogodilo Halkidiki. Konzulat Srbije navodi da je povređena jedna Srpkinja

НОВИ БИЛАНС ПОГИНУЛИХ: Седам особа страдало у олуји, проглашена ванредна ситуација (ФОТО+ВИДЕО)

Foto EPA

Najmanje sedam osoba, među kojima dvoje dece, poginulo je u snažnom nevremenu koje je pogodilo Halkidiki.

Među povređenim srpskim turistima je i devojčica koja je na odmoru bila sa roditeljima u mestu Nea Plaja.

Ona je, kako nam je ispričala Ivana Stanojević, upravnica hotela "Paladijum" u mestu Kriopagi, primljena u bolnicu sa dubljom posekotinom na nozi, pa je prebačena u Solun.

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije.

Češki par je nastradao kada su jak vetar i kiša prevrnuli njihovu prikolicu. Dvoje rumunskih državljana je poginulo kada se srušio krov restorana u Nea Plaji.

Nastradala su i dvojica Rusa, muškarac i dečak kada je drvo palo nedaleko od njihovog hotela u Potidei, navele su grčke vlasti.

Proglašena je vanredna situacija u tom mestu, a trebalo bi da bude na snazi do 21 sat.

Pročitajte još:







NAJGORE JE BILO U PORTO KARASU

Predsednik Jute Aleksandar Seničić izjavio je danas da u mestima na grčkom poluostrvu Halkidiki koje je noćas pogodilo snažno nevreme nema vode i struje, izjavio je danas .

On je za Tanjug rekao da se do kraja dana očekuje normalizacija situacije.

"Najgore je bilo u Porto Karasu, gde su hoteli, i u dva okolna sela", naglasio je Seničić i dodao da je u stalnom kontaktu sa turističkim agencijama preko kojih letuje najveći broj srpskih turista na Halkidikiju.

Telefonske i internet veze su u prekidu na tom poluostrvu, popularnom među turistima iz Srbije.

Nevreme manjih razmera pogodilo je i Solun, gde su u prekidu internet veze.

Facebook


VANREDNA SITUACIJA NA HALKIDIKIJU

Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na Halkidikiju, a novoimenovani ministar za civilnu zaštitu trebalo bi u toku dana da poseti ovo poluostrvo.

Jak vetar čupao je drveće, nosio krovove, prenosi Rojters.

"Ovo je prvi put u mojoj 25-godišnjoj karijeri da sam doživeo tako nešto", rekao je za grčku televiziju Atansios Kalcas, direktor zdrvstvenog centra Nea Mudanja gde su smešteni mnogi povređeni.

Zbrinuti pacijenti imaju između osam meseci do 70 godina. Neki su zadobili povredu glave od pada drveća ili drugih predmeta.

Ovakvo nevreme nije uobičajeno u Grčkoj gde su leta tipicno topla i suva. Meteorolog Kleahos Marusakis rekao je da su uslovi "ekstremno neobični za ovo doba godina.


NEVREME NA HALKIDIKIJU OSTAVILO PUSTOŠ, GROM "SPRŽIO" ZGRADU

Društvenim mrežama kruže video snimci nevremena, a na jednom se vidi trenutak kada munja udara u jedno od zgrada na Halkidikiju. Opširnije pročitajte OVDE.


STANOVNIŠTVO RADI NA SANIRANjU ŠTETE (FOTO)

Na društvenim mrežama se objavljuju fotografije i snimci koji svedoče o razmerama štete koju je nevreme na Halkidikiju pričinilo. Opširnije čitajte OVDE.



LUKSUZNI PORTO KARAS NA UDARU OLUJE

Na snimcima koji su objavljeni na "Fejsbuku" iz Porto Karasa vidi se prošireno drveće i demoliran hotelski inventar. Opširnije pročitajte OVDE.


AKO OVIH DANA KREĆETE ZA GRČKU OVO MORATE DA ZNATE

Posle teške vremenske nepogode koja je sinoć pogodila Halkidiki i usmrtila šestoro ljudi, grčki mediji prenose da se radi o oluji kakva decenijama nije pogodila ovu zemlju. Opširnije pročitajte OVDE.

SRPSKI KONZUL ZA "NOVOSTI": OVO SU NOVE INFORMACIJE O POVREĐENIM SRBIMA I STANjU NA HALKIDIKIJU

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić rekla je da u snažnom nevremenu na Halkidikiju, u kom je stradalo šest osoba, povređena jedna državljanka naše zemlje. Opširnije pročitajte OVDE.

Zgrada konzulata u Solunu


SINOĆ BILO UPOZORENjE NA OPASNE VREMENSKE PRILIKE

Portparol grčke vlade Stelios Petras izjavio je danas da je Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke izdao je sinoć na četiri jezika upozorenje na opasne vremenske prilike.

On je to rekao na brifingu povodom snažnog nevremena koje je pogodilo Halkidiki u kom je poginulo šest osoba, a više od 100 povređeno.

Premijer Kirijakos Micotakis odmah je obavešten o katastrofi na poluostrvu Halkidikiju i naložio je da grupa relevantnih ministara lično ode u tu oblast, rekao je Petras.

Prema njegovim rečima, Micotakisa je o žrtvama direktno izvestio ministar zdravlja, prenosi ANA.

On je rekao da će tri najugroženije opštine na Halkidikiju dobiti pomoć za popravku infrastrukture.

Naveo je da evropski broj za hitne pozive 112 trenutno ne radi i da će se održati sastanak sa mobilnim operaterima kako bi se testirale veze. Rekao je i da su strane ambasade obaveštene o žrtvama koje su njihovi državljani.

Na pitanje da li premijer Micotakis planira da poseti ugroženu oblast, portparol vlade je rekao da nije pravo vreme za to, ali da će, ako bude neophodno u narednih par dana to učiniti.


LONČAR: NEMA ŽIVOTNO UGROŽENIH GRAĐANA SRBIJE

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar izavio je danas da među sedmoro povređenih građana Srbije u snažnom nevremenu na Halkidikiju nema životno ugroženih.


- Povređena je jedna žena (1950. godište) i još njih šestoro građana Srbije. Oni su svi zbrinuti – izjavio je ministar novinarima posle obilaska radova u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.


Predstavnici Ministarstva, kako je dodao, sve vreme su u kontaktu sa našom ambasadom u Atini i konzulatom u Solunu i prate situaciju.


- Ponudili smo pomoć grčkom Ministarstvu zdravlja. Ako bude potrebno da se neko od naših građana vrati u Beograd, spremni smo za to. Organizovali smo sve kako bismo mogli da odemo po njih i daih dovezemo – rekao je Lončar.


Z. G.



NEVREME NA HALKIDIKIJU NIJE NANELO ŠTETU SVETOJ GORI

Snažno nevreme koje je sinoć pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki nije napravilo veću štetu na Atosu, niti je nanelo probleme monaškoj zajednici na Svetoj Gori.


Arhteološki lokaliteti i spomenici kulture nisu oštećeni, saopštilo je ministarstvo kulture Grčke danas, prenosi ANA.


Prema prvim procenama, starogrčko nalazište Olintos nije oštećeno, a u okolini je oboreno nekoliko stabala.


Nikakvi problemi nisu zabeleženi u monaškoj zajednici na Svetoj gori gde se nalazi 20 pravoslavnih manastira.



NOVE INFORMACIJE O STANjU POVREĐENE DEVOJČICE IZ SRBIJE

Najmanje šest osoba stradalo je u nevremenu koje je u sredu uveče pogodilo Halkidiki. Među povređenima ima i srpskih turista, među kojima je i jedna devojčica, a opšrinije možete da pročitate OVDE.

MAJKU POKLOPIO KROV KIOSKA, SIN (8) PRITRČAO DA JE SPASI PA GA ODNEO VETAR

U katastrofalnom nevremenu na grčkom Halkidikiju poginulo je sedmoro turista, a najmanje 120 povređeno. Prema prvim informacijama, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije. Opširnije pročitajte OVDE.


TRUDNICA IZ BIJELjINE SPASLA DEČAKA (4) IZ SRBIJE OD UTAPANjA

Bijeljinka Dragana Lalić spasla je od utapanja četvorogodišnjeg mališana iz Srbije samo nekoliko sati pre oluje koja je u sredu uveče pogodila Halikidiki, javljaju čitaoci portala InfoBijeljina. Opširnije pročitajte OVDE.

ZDRAVSTVENI CENTAR U MUDANjI PREGLEDAO JE 120 OSOBA

U zdravstvenom centru u Mudanji pregledano je 120 osoba nakon snažnog nevremena koje je pogodilo poluostrvo Halkidiki, saopštilo je u četvrtak grčko Ministarstvo zdravlja.

Od 120 osoba, devet je hospitalizovano u bolnici Papanikolau u Solunu gde se jedna žena nalazi na intezivnoj nezi, 12 je smešteno u bolnicu Poligiros na Halkidikiju, a petoro dece u Genimatasu sa lakšim povredama.

Sve bolnice i zdravstveni centri na severu Grčke su stavljeni u stanje pripravnosti, prenela je ANA.




LONČAR: POMOĆI ĆEMO LjUDIMA U GRČKOJ; KIKILIAS: HVALA VAM

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar u pismu upućenom grčkom kolegi Vasilisu Kikiliasu poručio je da će to ministarstvo na sve moguće načine pomoći ljudima na Halkidikiju, na čemu mu se Kikilias zahvalio.


Lončar je u pismu grčkom ministru zdravlja izrazio najdublje saučešće porodicama žrtava snažnog nevremena na Halkidikiju i poručio da Ministarstvo zdravlja čvrsto stoji uz bratski grčki narod i da je spreman da mu pomogne i pruži podršku u ovim teškim trenucima.


"Naši narodi i zemlje su povezani najjacim vezama, koje su posebno značajne u situacijama kao što je ova. Zbog toga, Ministarstvo zdravlja Srbije upotrebiće sve dostupne načine da pomogne ljudima na Halkidikiju, imajući u vidu iskustva Srbije sa katastrofalnim poplavama koje su pogodile našu zemlju 2014. godine", naveo je Lončar i čestitao Kikiliasu na izboru za ministra zdravlja Grčke.


Kikilias je zahvalio Lončaru na pismu podrške i nameri da pomogne Grčkoj.


On je na Tviteru okačio Lončarevo pismo koje je, kako je ocenio, odraz solidarnosti srpske vlade i dugoročnih prijateljskih odnosa dva naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Nemanja

11.07.2019. 10:29

Kao mali vid pomoci,bratskom Grckom narodu,danas uplacujem letovanje kod njih.Inace,planirao sam u CG,ali posle ovakvog bezocnog i gnusnog napada na SPC,ne zelim ici kod njih.I ok,politicari to prave,ali ne mogu da razumem i opravdam narod koji cuti dok se napada njihova Crkva.

Željko Mitrić

11.07.2019. 10:34

Da li gospoda iz ambasade ponekad obidju naše gradjan?Pogotovo kada su u bolnici.Obicice ih Palma,naravno.

Djordje

11.07.2019. 11:34

Blago nama kad svi mediji od jutros pisu samo o nevremenu u grckoj!?Nigde na svetu se nije desilo ama bas nista znacajno i ovo je “globalna”vest!? Neverovatno!

hristina

11.07.2019. 12:48

@Djordje - Djordje/ Blago tebi sto nista ne razumes! U Grckoj I na Halkidikijuju se u ovom trenutku nalaze hiljade Srba! O cemu drugom da pisu mediji??? Nego da obavestavaju o nevidjenoj katastrofi u Grckoj, koja ne zna sta su cikloni, a "udari" je jedan od najvecih! Imas li pojma sta se desilo tim ljudima???

Volim Grke i druge Ljude

11.07.2019. 13:52

Koliki kreten treba biti da bi se za ovo reklo "svidja mi se"?!?!