• Search form

11.07.2019 | 14:12

Šeparović i Horvat ponovo na Bitefu

Šeparović i Horvat ponovo na Bitefu

Među autorima predstava u glavnom programu 53. Bitefa, koji će biti održan od 17. do 26. septembra u Beogradu, ponovo će se naći i regionalne pozorišne zvezde Borut Šeparović i Sebastijan Horvat.

Posle gostovanja na jubilarnom, 50. Bitefu predstavom “Nad grobom glupe Europe”, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, Sebastijan Horvat se vraća u Beograd predstavom “Ali: strah jede dušu” Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

Reč je o jednoj od dve predstave glavnog programa 53. Bitefa koje su zasnovane na delima Rajnera Vernera Fazbindera.

U scenskoj adaptaciji Fazbinderovog filma, Horvat zadržava izvorni društveni milje i osnovnu melodramsku radnju, ali u priču uvodi i "treće lice", ono koje "sreću kvari", a to je kontekst, društvena stvarnost, odnosno - mi, gledaoci. Tako je drugi deo predstave potpuno imerzivan - gledaoci doslovno, fizički ulaze u fikcionalni svet ljubavnika i iznutra ga, kao nekakav tumor, razaraju.

Ali: Strah ti jede dušu, foto: Peter Uhan

Horvatova predstava, koja će biti izvedena 23. i 24. septembra, uklapa se u glavnu estetsku (formalnu) liniju 53. Bitefa, koja se bavi brisanjem granice izvođača i gledalaca i istraživanjem različitih oblika imerzivnosti u pozorištu.

Još jedan od miljenika beogradske publike, Borut Šeparović, predstaviće se produkcijom Zagrebačkog kazališta mladih i Montažstroja “Mladež bez Boga”, u kojoj razvija polemički diskurs o uzrocima, manifestacijama i posledicama nasilja među mladima u današnjem svetu, uzrokovanom neoliberalnim kapitalizmom, opsesijom samopromocijom, raspadom humanističke ideje zajednice, kao i darvinističkim instinktom opstanka u džungli.

Šeparović je dobro poznat publici Bitefa, pre svega zahvaljujući izvođenjima predstava u produkciji Montažstroja. Na 46. Bitefu učestvovao je produkcijom 55+, dok je 47. Bitef otvorila predstava “A gdje je revolucija stoko?

Obe predstave žiri Bitefa nagradio je specijalnom nagradom “Jovan Ćirilov”.

Predstava “Mladež bez Boga” biće izvedena na 53. Bitefu 19. septembra na sceni “Mira Trailović” Ateljea 212.

53. Bitef je u glavnom programu najavio 12 predstava koje čine presek najrelevantnijih evropskih i svetskih pozorišnih tokova, a objedinjene su sloganom “Počnimo ljubav iz početka”.

Tematskom linijom, 53. Bitef evidentira entropiju postojećih društvenih odnosa i pojavu raspada – od političke zajednice, do porodice i braka, dok je glavna umetnička linija imerzivno pozorište, u kojem gledaoci postaju učesnici.

Prema rečima umetničkog direktora i selektora Ivana Medenice, 53. Bitef pokušaće da pokaže da pozorište može da “pruži alternativu aktuelnim, dominantno opresivnim oblicima funkcionisanja društva”.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav