11. jul  2019. 12.53  →  17.48 | Izvor: Tanjug, RTV

Dačić: Srbija ozbiljno shvata bezbednost novinara

LONDON -

Srbija ozbiljno shvata pitanja bezbednosti novinara i nekažnjivosti krivičnih dela protiv njih, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Globalnoj konferenciji za slobodu medija u Londonu i dodao da se naša zemlja u skladu sa međunarodnim propisima i u saradnji sa međunarodnim organizacijama trudi da sistemski odgovori na pretnje medijima.

video icon

Dačić je kazao da Srbija pozdravlja organizaciju konferencije deleći globalnu zabrinutost za slobodu medija, kao i da se pridružuje zajedničkoj izjavi zemalja učesnica konferencije sa željom, navodi, da njen sadržaj doživi punu afirmaciju u svim delovima sveta.

Podsetio je i da je Vlada Srbije pre šest godina, u saradnji sa novinarima, osnovala Komisiju za istraživanje ubistava novinara, budući da su istrage, ističe, u nekoliko slučajeva trajale više od deset godina.

"Nedavno je u jednom od tih slučajeva doneta prvostepena presuda, tako da sa sigurnošću možemo reći da je Komisija imala uspeha u radu, to jest da je uspela da, koordinacijom rada sa svim nadležnim organima, uz izraženu političku podršku Vlade, privede pravdi ubice jednog od svojih kolega", podvukao je Dačić.

Ističe da je nekažnjivost aspekat na kome zemlje moraju predano raditi, jer će samo tako poslati poruku da se zločin ne isplati.

"Ubistvo novinara je, pri tome, više od lične tragedije, to je napad na temelje društava u kojima živimo", konstatovao je Dačić.

Dačić navodi i da je Komisiji Vlada prošle godine proširila mandat, koji sada obuhvata i slučajeve novinara nastradalih i nestalih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

"Nažalost, Srbija drži neslavan rekord kada je reč o novinarima nastradalim u sukobima - prvi put u istoriji je jedan medij proglašen legitimnim vojnim ciljem i 16 radnika našeg javnog servisa poginulo je u bombardovanju Radio Televizije Srbije", podsetio je Dačić.

On je pozvao sve zemlje članice konferencije da se udruženim snagama izbore da se tako nešto ne ponovi, odnosno da obezbede da nijedna medijska kuća nikada više ne bude legitimni vojni cilj.

"Informacija jeste moćno oružje, ali univerzalni kodeks mora biti da se njoj suprotstavlja druga informacija ili drugačiji argument, a nikako bombe", kazao je Dačić.

Upravo zbog moći koju informacije imaju, ukazuje Dačić, sve češće se građani svih zemalja sreću sa dezinformacijama koje novi mediji i mogućnosti distribucije informacija koje nude čine dezinformacije dostupnijim i većom pretnjom nego ikada u istoriji.

"To jeste praktično novi izazov, za koji moramo da spremimo svoje građane. Učeći decu, na primer, da razaznaju vredne i istinite glasove u kakofoniji koja im se nudi gradimo buduće društvo čiji će građani biti daleko opremljeniji da se sami snađu u moru ponuđenih informacija. Pored pravnog regulisanja medijske sfere, obučavanje građana za optimalno korišćenje sadržaja koji im se nude svakako je zadatak odgovorne države.", rekao je Dačić.

Kaže i da Vlada Srbije radi na programima medijske pismenosti, i u septembru u Beogradu organizuje veliku međunarodnu konferenciju u saradnji sa Uneskom.

Šef srpske diplomatije pozdravio je osnivanje Visokog ekspertskog panela za pravna pitanja u Londonu, kao i najavljeno osnivanje radnih grupa sastavljenih od međunarodnih organizacija i stručnjaka.

"Deljenje iskustava o izazovima sa kojima se naše države suočavaju u vezi sa ovim pitanjima, kao i o uspesima najboljih praksi za koje smo ustanovili da daju rezultate, svakako je jedan od najboljih načina da udružimo snage u obezbeđivanju sigurne radne sredine za novinare i, samim tim, bolje uslove za razvoj svojih demokratskih društava", rekao je Dačić.

Tugendot iz britanskog parlamenta prihvatio poziv da poseti Beograd

Šef diplomatije Ivica Dačić sastao se danas u Londonu sa predsedavajućim Komitetu za spoljne poslove Donjeg doma britanskog parlamenta Tomom Tugendotom, a tokom sastanka iskazano je zajedničko interesovanje za unapređenje bilateralnih odnosa i češću komunikaciju na najvišem nivou.

Tugendot je prihvatio je poziv ministra Dačića da poseti Beograd.

Istakao je da smatra da je intenziviranje ekonomske i političke saradnje najbolji put za stvaranje čvrstih veza između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, koje imaju i svoju istorijsku podlogu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar učestvuje na Globalnoj konferenciji za slobodu medija koja se održava u Londonu, a ranije danas sastao se na marginama skupa i sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju, Filipom Rikerom.

Tokom kratkog razgovora, šef srpske diplomatije i visoki američki zvaničnik dogovorili su međusobni susret na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama koja će se 16. i 17. jula održati u Vašingtonu, na kojoj će učestvovati ministar Dačić.