DAN POSLE HOROR NOĆI NA HALKIDIKIJU SRBI NAM PORUČUJU: Nemojte da paničite! Nemamo STRUJU, VODU I  INTERNET, ali smo dobro! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

počela sanacija štete

DAN POSLE HOROR NOĆI NA HALKIDIKIJU SRBI NAM PORUČUJU: Nemojte da paničite! Nemamo STRUJU, VODU I INTERNET, ali smo dobro! (VIDEO)

Planeta -

Dan posle stravične noći u kojoj je snažna oluja pogodila Halkidiki i u kojoj je život izgubilo sedam osoba, a 120 povređeno, situacija se smirila i počela je sanacija štete. Počelo je raščišćavanje plaža i uklanjaneje uništenog mobilijara. Vatrogasci i radnici čistoće čiste ulice od stabala koja su oborena u sinoćnjem nevremenu. Ispumpava s devoda iz poplavljenih objekata.

Oko 80 odsto Halkidikija je bez struje, a najviše su pogođena poluostrva Kasandra i Sitonija, na kojima je vetar čupao stabla i rušio bandere, saopštili su zvaničnici iz elektrodistribucije. Pojedina mesta su ostala i bez vode, a ponegde su u prekidu i telefonske veze i internet.

Na terenu je još uvek više od 100 spasilaca. Jučerašnja oluja je napravila probleme i u saobraćaju, a na društvenim mrežama su objavljeni snimci i fotografije koje pokazuju oboreno drveće, uništene suncobrane, ležaljke i stolove na plažama.

Plaža u mestu Nea Plaja izgleda kao da je bombardovana, a okolni lokali su pretrpeli veliku štetu, navodi Grik riporter.

Grčki mediji prenose da je po trenutnim podacima, 120 povređenih uglavnom sa frakturama, ali da su svi van životne opasnosti. Među lakše povređenima ima i turista iz Srbije.

Ministri grčke vlade kao i lokalni zvaničnici održali su vanredan sastanak u Nea Mudanji. Ovakvo nevreme kako kažu meštani ne pamte. Meteorolog Kleraksos Marusakis izjavio je da su ovo ekstremno snažne oluje za ovo doba godine.

Vlasti su proglasile vanredno stanje, a očekuje se da će kiša i narednih dana povremeno padati.

Kako srpski turisti javljaju putem društvenih mreža u Potidei je odleteo krov sa benzinske pumpe, ogromna je šteta na krovovima zgrada i privatnim automobilima, u Kriopigiju su je popadalo drveće zbog čega je otežan saobraćaj. Kod Haniotija i Neos Marmarasa put je takođe bio zatvoren do ponoći. U Posidiju su pali pokidani kablovi sa trafo stanica.

Oni međutim kažu da ne treba paničiti ako ne možete da stupite u kontakt sa rođacima i prijateljima koji su na odmoru u Grčkoj, jer trenutno nema struje, ni interneta, a i fiksna telefonija je u prekidu, ali da je počelo otklanjanje kvarova.

Prenose i da je je bilo haotično i da je tajfun protutnjao baš u vreme kada su ljudi bili na večeri u obližnjim tavernama, pa se vide polupani tanjiri, čaše, isprevrtane ležaljke, suncobrani i slično. Uglavnom se šale i prepričavaju gde je ko bio u momentu kad je sve počelo", objavljeno je noćas u Fejsbuk grupi Live from Greece.

Kurir.rs//agencije

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track