Ružić: Sledeće godine uvodimo platne razrede

Tanjug

10. 07. 2019. u 12:36

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić najavio je novi ciklus razgovora sa sindikatima

Ружић: Следеће године уводимо платне разреде

Foto: Tanjug

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je danas da će novi platni razredi biti uvedeni tokom iduće godine i najavio da će uslediti novi ciklus razgovora sa sindikatima.

"Očekujemo da novi platni razredi ili platne grupe budu uvedeni tokom iduće godine, a ovu godinu ćemo iskoristiti za novi ciklus razgovora sa sindikatima koji su pozvani da u dijalogu sa vladom i resornim ministrima dođu do finog nijansiranja koje je potrebno kako bi se primenio novi sistem palatnih razreda", rekao je Ružić novinarima u Hajatu, gde će biti održana 26. sednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

PROČITAJTE JOŠ -DANAS JE DAN NAUKE: Srbija odaje priznanje velikanu Nikoli Tesli

Istakao je da vlada odgovorno pristupa tom pitanju.

"Bili smo blizu da već od 1. januara ove godine primenimo novi sistem u kome će se na pravi način vrednovati rad službenika u javnim službama", naveo je ministar.

Ružić dodaje da je ostalo još da se urade dodatne finansijske analize kako će to uticati na budžet.

IZVOD IZ MATIČNIH KNjIGA SLEDEĆE GODINE I U INOSTRANSTVU

Od 1. januara 2020. godine, očekuje se da diplomatsko - konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu vode matične knjige u Registru matičnih knjiga, rekao je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ministar je kazao da je za sada obezbeđen pravni okvir da se otpočne sa tim i da se u narednom periodu očekuje i elektronsko povezivanje predstavništava sa Registrom matičnih knjiga, što će omogućiti realizaciju.

Kako je objasnio Ružić, ovo će omogućiti da se nadležnim organima u zemlji prosleđuju elektronske prijave rođenja, zaključenja braka u onim diplomatsko konzularnim predstavništvima gde je to omogućeno, smrti državljanja Srbije koje su nastale u inostranstvu.

PROČITAJTE JOŠ -Deca sa smetnjama u razvoju čekaju zubara - mesecima

Istakao je i da će to omogućiti državljanima Srbije koji ne žive u zemlji dobijanje izvoda iz matičnih knjiga na licu mesta.

"To će svakako uštedeti i vreme i novac i na taj način ćemo našim modelom digitalizacije preći granice Srbije i biti na usluzi svim našim državljanima", naveo je Ružić obraćajući se novopostavljenim konzulima Srbije povodom obuke koja se uvodi iz oblasti matičnih knjiga.

Ministar je čestitao novopostavljenim konzulima na novim pozicijama, navodeći da je siguran da će raditi u diplomatsko - konzularnim predstavništvima u interesu naše države.

Kako im je rekao, digitalizacija je stavljena u fokus ostvarenja ciljeva Vlade Srbije.

"Digitalizacija kao takva nije samo tehničko-tehnološki proces, već je pre svega društveni proces sa aspekta olakšica koje donosi svim građanima živeli oni na teritoriji Srbije ili bili u dijaspori", rekao je Ružić.

Ministar je dodao da pružanjem visokog kvaliteta usluga, Srbija želi da ide u korak sa svetom, te da je zato važno što se danas otpočinje druga faza ovog procesa.

"Ovo je pionirski korak, vi ste prvi koji ćete biti upućeni u to šta treba raditi. Uveren sam da će jedan ovakav model i vama olakšati posao", naveo je ministar.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Aca Jovanović naveo je da će ovaj model svakako pružiti bolju saradnju, kao i bolje i efikasnije pružanje pomoći našim građanima u inostranstvu.

USKORO ZAPOŠLjAVANjE NOVIH 1.272 INSPEKTORA

Ministar za državnu upravu i lokalnu samopravu Branko Ružić najavio je da će narednih dana biti donet zaključak koji će omogućiti zapošljavanje novih 1.272 isnpektora.

"Ustanovljeno je da treba da zaposlimo novih 1.272 inspektora u različitim inspekcijama i to očekujemo da se uradi etapno u sledeće tri godine", rekao je Ružić novinarima.

Kaže da Srbija ima dva i po puta manje inspektora nego sto je prosek u zemljama EU.

Ružić je istakao da će biti uloženo više sredstava u njihovo tehničko opremanje.

Dodao je da su inspektori neadekvatno plaćeni i da rade u otežanim uslovima, te da oni nisu trošak za budžet, već da mogu da povećaju prihode budžeta.

"Zato smo dali mogućnost da se do 20 odsto poveća plata inspektora u skladu sa učinkom. Pre dve ili tri nedelje vlada je donela uredbu koja je omogućila da inspektori na republičkom nivou koji ispunjavaju zakonom propisane uslove steknu zvanje samostalnog savetnika i dobiju veći koeficijent, a samim time će im se i plata povećati i iznositi između 60 i 70 hiljada dinara", rekao je Ružić.

Ružić je naglaso da će tako biti napravljen veliki pomak po pitanju njihovog statusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Coyote Nervosius

10.07.2019. 14:29

Radim u državnoj upravi,u istoj kancelariji rade dvoje, jedan sa fakultetom, jedan sa srednjom školom, načelno radimo apsolutno isti posao,razlika samo u rešenju veštački nategnuto, i sa fakultetom dobije veću platu.I sada kao platni razredi igraju neku ulogu.Dok je ocenjivanje totalna lakrdija jer je donešen pravilnik, da radnik ne može imati veću ocenu ako neposredni rukovodilac/šef nema visoku ocenu.Fingirano za šefove, načelnike, direktore ... a radnika ko šljivi.

Milorad

10.07.2019. 15:14

Pa to donosite vec 5 godina a i sada ste pomerili od januara na jul 2020. Sramota. A onda kada se komentarise vi nesmete da objavite komentar.