Naučnici staju na kraj jednoj od najčešćih muških boljki

Naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja "Senford Barnhem Pribis" su, upotrebom matičnih ćelija, uspeli da uzgaje neograničenu količinu prirodne kose.

Zdravlje

Izvor: Eureka Alert, Telegram

Sreda, 10.07.2019.

12:37

Naučnici staju na kraj jednoj od najčešćih muških boljki
Ilustracija / Foto: Depositphotos/wasansos1

Naučnicima je uspelo da, presađivanjem čovečjih matičnih ćelija, stvore folikule kose na miševima, koje rastu kroz kožu. Oni se nadaju da će isti proces uspeti da ponove na ljudima.

"Sada imamo robusnu, visokokontrolisanu metodu za stvaranje kose prirodnog izgleda, koja raste kroz kožu. To je ključni pomak u razvoju terapija kod gubitka kose i na području regenerativne medicine. Proces se razlikuje od drugih po regeneraciji folikula, jer je obezbeđen neograničen broj ćelija."

"Na taj način uspećemo da poboljšamo život milionima ljudi koji traže rešenje problema sa gubitkom kose. Ćelije koje koristimo dolaze iz krvi pacijenta, i imunološki sistem ih, najverovatnije, prihvata", kaže plastični hirurg Ričard Čafu.

Rezulati otkrića su obelodanjeni na konferenciji Međunarodnog društva za istraživanje matičnih ćelija, održanoj krajem juna u Los Anđelesu.

Naučnicima je za ove zapanjujuće rezulate dodeljena nagrada za zasluge, a kompanija Stemson Therapeutics je licencirala njihovu tehnologiju, piše Eureka Alert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: