Vesti

0

Konferencija Nauka u parlamentu danas u Skupštini Srbije

Autor: JU

Izvor: Beta

Konferencija Nauka u parlamentu danas u Skupštini Srbije

Izvor: Foto: Novi Magazin / SA

Na skupu koji je organizovan povodom Nacionalnog dana nauke, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila da je cilj današnje debate koja je posvećena uticaju klimatskih promena na društvo i adaptaciju društva na njih, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije, da se skrene pažnja na značaj nauke prilikom donošenja političkih odluka i zakona.

"Posebno je važno da se naučna javnost uključi u rešavanje aktuelnih pitanja. Svedoci smo posledica klimatskih promena i verujem da je došlo vreme da Srbija dobije Zakon o klimatskim promenama. Pored održavanja javne rasprave želimo zajedno sa predstavnicima nauke da organizujemo javno slušanje pre nego što taj zakon dođe do poslanika", rekla je Gojković tokom uvodnog izlaganja u Skupštini.

Navela je da je Srbija prva zemlja koja nije članica EU u kojoj se organizuje taj događaj i dodala da su Skupština i Vlada posvećeni sprovođenju neophodnih reformi koje će obezbediti preduslov za razvoj i bolji položaj naučnika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je značaj koji za nauku imaju Zakon o nauci i istraživanju, izglasan u ponedeljak, i Zakon o fondu za nauku i dodao da je u nauku u Srbiji uloženo 36 odsto više nego prethodnih godina.

"Centar za promociju nauke postaje vidljiviji i postaje krovna kapa ostalih centara. Radimo na novoj strategiji obrazovanja i nauke, ali mnogo toga mora još da se uradi i promeni kako bi se začepile rupe u toj oblasti", rekao je Šarčević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju o populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kazala je da je konferencija jedinstvena prilika da se čuju nove ideje i pogledi, pokrene dijalog o nauci i ustanovi njeno mesto u donošenju odluka.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da su klimatske promene deo svakodnevnog života, da predstavljaju globalni problem, ali da u rešanju tog problema mora da se deluje i lokalno i da građani treba da postanu svesni pojedinačne odgovornosti.

Fabrici je kazao da su preporuke Srbiji u oblasti zaštite životne sredine da jača zeleni fond, da uvede princip "zagađivač plaća", kao i donošenje zakona i strategija o klimatskim promenama.

Ministarka nauke Crne Gore Sanja Damjanović ocenila je da koncept "Nauka u parlamentu" treba da se proširi i na ostale zemlje i proučila da države u regionu moraju da "deluju zajedno" kako bi osnažile nauku i inovacije.

Konferenciju "Nauka u parlamentu" organizuje Centar za promociju nauke, u saradnji sa Skupštinom Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Glavni program događaja čine tri panel diskusije sa temama: Obnovljivi izvori energije, Klimatske promene i voda i Kvalitet vazduha i gasovi staklene bašte.

 

Skupština o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem dnevnom redu su izveštaji nezavisnih tela među kojima i izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2018. godinu.

Parlament razmatra izveštaj poverenika sa zaključkom Odbora za pravosuđe u kom, kako je ukazala zamenica poverenika za informacije od javnog značaja Stanojla Mandić nedostaju preporuke poverenika za unapređenje te službe.

Ona je na sednici rekla da je jedna od preporuka bila da se novi zakon u mnogim segmentima neprimenjiv jer nije prilagođen pravnom sistemu Srbije, te da je preporuka poverenika bila da se doradi pre primene, ali da tih porerpouke u zaključcima skupštinskog odbora nema.

Mandić je kazala i da u zaključcima nema preporuka da je potrebno unaprediti službu poverenika i ukazala da je poverenik za 2019. godinu dobio isti budžet što takođe govori da nema preporuke za unapređenje njegove službe.

Na dnevnom redu sednice je i izveštaj zaštitnika građana za 2018. godinu.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i Izveštaj o radu za 2018. godinu sa Izveštajem o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2013. godine do 2018. godine i akcionog plana za njegovo sprovođenje.

Poslanici tri tačke koje su na dnevnom redu nisu objedinili, pa će se o izveštajima raspravljati odvojeno odnosno rasprava za svaku je po pet sati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR