ZAGRLJAJ POSLE SPORA: Prevaziđen nesporazum Beograda i Sofije

D. R. Đ.

09. 07. 2019. u 10:43

Dačić: Došlo je do pogrešne interpretacije stava u medijima. Ana Brnabić i Borisov pred novinare izašli zajedno

ЗАГРЉАЈ ПОСЛЕ СПОРА: Превазиђен неспоразум Београда и Софије

Borisov i Brnabićeva

POGREŠNO interpretirana izjava bugarskog premijera Bojka Borisova o statusu Kosova i pozicije EU prema Kosovu, uzrokovala je nesporazum na relaciji Beograd - Sofija.

Ovim objašnjenjem ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ugasio je danas varnice koje su prethodnih dana sevale između komšija zbog stava koji je Borisov izneo prošle nedelje u Poznanju, posle sastanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana.

Kao "dokaz" da su stvari legle na svoje mesto, predsednica Vlade Ana Brnabić i Borisov su po završetku plenarne sednice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na Jahorini, danas pred novinare izašli zajedno, a usledio je i zagrljaj.

Do danas sporna izjava, bila je tema razgovora Dačića sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekatarinom Zaharijevom na marginama Neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Visokim Tatrama, posle kojeg je Dačić rekao da je ustanovljeno da je došlo do pogrešne interpretacije izjave Borisova.

- Iz onoga ono što je objavljeno u našim medijima moglo se zaključiti da Bugarska upozorava Borela (budućeg šefa evropske diplomatije) da mora da poštuje stav EU o tome da je Kosovo nezavisno. To je za našu stranu veoma sporna izjava. EU nije utvrdila da je Kosovo nezavisno i to nije jedinstven stav EU - rekao je Dačić.

NEPOTREBNE TENZIJE IMAMO stvarno dobre odnose i nema potrebe za tenzijama, imamo dosta zajedničkih projekata i samo tako treba da nastavimo, stavili smo tačku - rekla je premijerka Ana Brnabić povodom nesporazuma u vezi sa izjavom Borisova. On je takođe pred kamerama izgovorio: "Tačka".

On je naveo da je Borisov zapravo odgovarao na pitanje o tome da li će Borel (s obzirom na to da je iz Španije koja ne priznaje Kosovo) biti pristrasan, i da je rekao da će Borel gledati da uvažava i stavove drugih zemalja EU koje su priznale Kosovo:

- To suštinski menja ono što je preneto i mislim da smo raščistili sve detalje, što je veoma važno za naše odnose. Sa Borisovim sam sarađivao dugi niz godina, i zbog te izjave, za koju se sada ispostavilo da je pogrešno interpretirana, bio sam iznenađen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mikiboy

09.07.2019. 12:05

Voz saradnje uskoro krece i ko se popeo popeo se a ko nije ostace izolovan i bedan.Nema tu mnogo pametovanja.

dobrovoljac

09.07.2019. 12:50

najjaca mi slika Dodika i Erdogana gde predsednik RS garant misli zguzvao bi ovog malog kao sarmu samo da mi 10 min nasamo.

Žigosani

09.07.2019. 13:17

Bugarin: "Voljim te, voljim al moram da te koljem" Srbija nabija glavu još dublje u pesak, po izjavama Predsednika Vučića, ali zato je naša premijerka Ana odreagovala smelo i hrabro. Tako treba, a ne prikrivati zlobe.

prošla vremena nas uce

09.07.2019. 13:31

secamo se izjava srpskih politicara devedesetih pogotovu pocetkom devedesetih kada su isto ovako izjavljivali da nijedna država na svetu nece priznati sloveniju hrvasku bosnu niti ih primiti u bilo koju organizaciju jer zaboga svi slušaju Beograd I vrhunskog politicara miloševica znamo kome se istorija ponavlja

Most Prijateljstva

09.07.2019. 23:38

Takoje Anice Pokažite svima Štasu Pravi Prijatelji koji reše mali Problemčić za 5Minuta. A ne da Prave Dramu I Cirkus. Živeli Bugarsko —Srpsko Prijateljstvo