Vesti

0

Glas Amerike: Srbija i Bugarska se spore, a Severna Makedonija postaje nova nada Evrope

Autor: JU

Izvor: Beta

Glas Amerike: Srbija i Bugarska se spore, a Severna Makedonija postaje nova nada Evrope

Izvor: Foto: Beta / Milan Obradović

Kao povod razgovora s diplomatskim predstavnikom Srbije u Sofiji, agencija BTA navela je izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića povodom stavova koje je bugarski premijer Bojko Borisov izneo ove nedelje u Poznanju, u Poljskoj, tokom Samita Zapadnog Balkana i Evropske unije, u okviru Berlinskog procesa - preneo je Glas Amerike.

Borisov je u petak poručio da bi budući šef evropske diplomatije Žosep Borel, koji time preuzima funkciju posrednika u dijalogu Beograda i Prištine od Federike Mogerini, trebalo da zastupa stav cele Evropske unije o nezavisnosti Kosova.

"Možda imamo pogrešnu percepciju razumevanja evropske politike, ali smatramo da je cilj da se tamo zastupa zajednički stav", rekao je Borisov u Poznanju.

Borel, kako je preneo Glas Amerike, na tu funkciju EU dolazi kao predstavnik Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali i kao diplomata koji se eksplicitno protivi kosovskoj državnosti, o čemu je govorio tokom svoje poslednje posete Beogradu marta ove godine.

Od ukupno 28 članica Unije, pet: Rumunija, Slovačka, Španija, Grčka, Kipar ne priznaju nezavisnost Kosova.

Ivica Dačić je, odgpvarajući bugarskom premijeru Borisovu, poručio u subotu govoreći za RTS, da Evropska unija ne smatra da je Kosovo nezavisno.

"Bojko, da ti kažem jednu stvar: Stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu! Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči!? Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje!", rekao je Dačić o Borisovu.

Pošto je iz Sofije stigla informacija da je zbog te izjave Dačića, diplomatski predstavnik Srbije u Bugarskoj pozvan pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, Srbija je uzvratila istom merom: otpravnika poslova Ambasade Bugarske u Beogradu je pozvan na razgovor u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

I to, kako Dačić tvrdi, po njegovom nalogu, dodao je Glas Amerike.

U pisanoj izjavi koju je preneo Glas Amerike, Dačić je ponovio tvrdnju da nije tačno da cela Evropska unija ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova, te se upravo zato u dokumentima EU Kosovo označava "zvezdicom i fusnotom".

"Svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ili ne. Bilo da je u pitanju Borel ili Borisov, ili bilo ko drugi. Ili je u pitanju pogrešna interpretacija, bilo njegove, bilo moje izjave. Zato je cilj poziva otpravniku poslova Bugarske na razgovor u MSP da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi naša saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije", naveo je Dačić u pisanoj izjavi koju je preneo Glas Amerike.

"Za to vreme Srbija i Kosovo, dve strane koje su formalno u procesu pregovora o normalizaciji odnosa, mesecima se ne pomeraju iz pat pozicije", piše dalje u komentaru jer je "dijalog pod posredstvom Evropske unije, koji bi trebalo da im donese napredak na njihovom deklarativnom putu evropskih integracija blokiran je proteklih sedam meseci".

"Promena tog statusa kvo"nije na vidiku, s obzirom na to kakvu su sudbinu doživela poslednja dva trzaja - berlinski i pariski samit. Prvi su učesnici i analitičari ocenili kao neuspešan dok drugi nije ni održan", a "Poznanjski je, bar što se Beograda i Prištine tiče obeležila trzavica zbog navodne kosovske zabrane poseta zvaničnika Srbije – koju su posle jednog dana nedoumica i nejasnoća negirale kosovske vlasti".

Glas Amerike na kraju navodi da je "za to vreme kao primer kooperacije i prihvatanja evropskih vrednosti, u prvom planu već mesecima Severna Makedonija... koja je promenom vlasti, promenila prioritete, ostavila iza sebe spor o imenu sa Grčkom i, iako za sada ostavši nenagrađena otvaranjem pristupnih pregovora sa EU, inaugurisana je u neku novu nadu Evrope".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR