Dostupni linkovi

Iran bi mogao obogaćivati uranij na pet posto


Nuklearno postrojenje, Iran, fotoarhiv
Nuklearno postrojenje, Iran, fotoarhiv

Iran bi mogao obogaćivati uranij do pet posto u mirnodopske svrhe, izjavio je savjetnik vrhovnog vođe Irana, pre nego što bi ta zemlja premašila ograničenje zaliha uranija koje nalaže međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Predsjednik Hasan Rohani najavio je u srijedu da će od nedjelje Iran obogaćivati uranij na više od 3,67 posto, što je ograničenje po sporazumu iz 2015. godine.

Ta prijetnja je reakcija na američko odustajanje od tog sporazuma i ponovno uvođenja sankcija Iranu.

Obogaćivanje uranija će se "povećavati koliko to bude bilo neophodno za naše mirnodopske aktivnosti", rekao je Ali Akbar Velajati, savjetnik vrhovnog vođe za međunarodna pitanja.

"Za nuklearni reaktor u Bušeru nam je potrebno obogaćivanje uranija do pet posto, a cilj je potpuno mirnodopski", dodao je Velajati.

Nuklearna centrala u Bušeru, jedina te vrste u Iranu, gorivo uvozi iz Rusije i pod kontrolom je Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA).

Teheran je 8. maja saopćio da više neće poštovati dvije obaveze iz sporazuma - o ograničenju rezervi obogaćenog uranija i o rezervama "teške vode".

"SAD je direktno prekršio sporazum, a Evropljani indirektno. Reagovat ćemo srazmjerno njihovom kršenju", rekao je Velajati.

IAEA će se iduće sedmice, na zahtjev SAD-a, vanredno sastati pošto su iranske vlasti za nedjelju (7. juli) najavile odluku o pridržavanju obaveza iz sporazuma.

XS
SM
MD
LG