Već počela nagađanja: Papa dolazi u Rusiju?

Milica Ostojić

04. 07. 2019. u 16:28

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve. U Apostolskoj palati teme bile Ukrajina, kriza na Bliskom istoku, Sirija...

Вeћ почела нагађања: Папа долази у Русију?

Foto: Tanjug/AP

RIM SPECIJALNO ZA NOVOSTI

RUSKI predsednik Vladimir Putin susreo se u četvrtak sa papom Franjom, dan pre nego što katolički lideri iz Ukrajine treba da dođu u Vatikan kako bi razgovarali o krizi u svojoj zemlji i usred nagađanja da bi njegova poseta mogla biti uvod u prvu posetu pape Rusiji.

Vatikan je prva Putinova stanica tokom 10-časovne posete Italiji tokom koje će razgovorati i sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom.


Pročitajte još: Papa Franja: Samo Putin štiti hrišćane širom sveta

Papa je Putina primio po treći put u manje od pet godina, a Sveta stolica i Ruska Federacija imaju pune diplomatske odnose od 2009. godine, nakon što su uspostavljeni bilateralni odnosi 1990. I ovo je prvi Putinov susret sa papom posle onog istorijskog u Havani, 2016. godine, kada su se prvi put sreli jedan papa i jedan ruski patrijarh.

Razgovor u papskoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palati trajao je sat vremena i protekao u "privatnoj formi", a centralne teme bile su one "vruće" internacionalne, odnosile su se na destabilizaciju međunarodnih odnosa i na svetske trgovinske odnose, krizu na Bliskom istoku, sudbinu Sirije, pitanje razoružavanja i iransku krizu, kao i pitanje Ukrajine.

Lični odnosi između ruskog predsednika i pape veoma su dobri i zasnovani na međusobnim simpatijama. Stoga se i politički dijalog između Risije i Vatikana razvija sa velikim uspehom, jer ih povezuju važne teme gde postoji međusobna saglasnost: zaštita hrišćana u svetu, izraelsko-palestinsko pitanje, borba protiv religijskog ekstremizma, terorizma, pitanje izbeglica, poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije, ojačavanje sistema sporazuma o sprečavanju širenja oružja za masovno uništenje.




O temi kaznenih mera EU protiv Moskve Putin je naširoko objasnio u intervjuu za list "Korijere dela Sera" pojasnivši koga su pogodile "nepravedno uvedene sankcije", Moskvu, ali i italijanski izvoz.




Putin je odgovorio i na pitanje o odnosu sa liderom Lige Mateom Salvinijem.

- Salvini ima srdačan odnos sa Rusijom i poznaje rusku realnost, aktivni je podržavalac obnavljanja pune saradnje između Italije i Rusije, njegova partija Liga ima istu tačku gledišta sa Rusijom o skidanju sankcija - rekao je Putin.





KAŠNjENjE PO TRADICIJI

PUTINOVA crna limuzina došla je u Vatikan sa više od 50 minuta zakašnjenja. Putin je zakasnio 50 minuta i na svoj prvi sastanak sa papom Franjom 2013. godine, a više od sat vremena na njihov drugi susret 2015. godine.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

PG-CG

04.07.2019. 19:23

rašinac sv@, u pravu si... šta ima kod jeretika, pape Franje, da traži lider najmnogoljudnije pravoslavne zemlje na svijetu, koja je upravo ugrožena u svakom pogledu od strane Vatikana...

ranko75

05.07.2019. 12:50

@PG-CG - Bas je zaboravio da te pita treba li da ide. Mozda ce uvideti gresku i podneti ti raport kada se vrati. Pametni ljudi ne gledaju samo crno i belo i prijatelj-neprijatelj, nego vide mnozinu nijansi i idu oni koji vide zasto treba da idu a one koji ne vide njih i ne izabiraju da mogu da idu i ne prima ih niko.