Vesti

0

EU zeleni dan u Šapcu: Fabrici obišao ekološka postrojenja i uputio izazov gradonačelniku

Autor: AP

Izvor: Beta

EU zeleni dan u Šapcu: Fabrici obišao ekološka postrojenja i uputio izazov gradonačelniku

Izvor: Foto: Beta

"Zaštita životne sredine je svakako jedna od ključnih stvari za pristupanje Evropskoj uniji. Poglavlje 27 se bavi time - kvalitetom vode, vazduha i tla. Za uspeh u ovom poglavlju potreban je kolektivni napor kako bi se ispunili svi ciljevi koji su definisani u njemu. Upravo zbog toga smo pokrenuli  kampanju 'Pogledaj oko sebe' zajedno sa Ministarstvom životne sredine kako bismo podigli svest građana Srbije", rekao je Fabrici novinarima u Šapcu, gde je održana manifestacija "EU zeleni dan".

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da je Evropska unija najveći i najvažniji partner, ne samo Šapcu, nego i Srbiji.

"Mi ovde u Šapcu imamo investicije od preko 30 miliona evra koje je EU uložila. Grad ima rešen problem uklanjanja otpada, deponovanja otpada, prečišćavanja otpadnih voda i sada ima i punu zaštitu od poplava. Sve to je zahvaljujući EU i sposobnosti lokalne samouprave. Sada je najvažnija stvar da naučimo da upravljamo na najbolji mogući način onim što smo dobili", rekao je Zelenović, navedeno je u saopštenju.

Fabrici i Zelenović obišli su Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, projekat vredan 18,4 miliona evra od čega je skoro 10 miliona evra donacija EU, dok su preostali deo sredstava obezbedili Grad Šabac i republička Vlada. Od kraja 2017. godine, kada je pušteno u pogon, na postrojenje svakoga dana pristigne 17.000 kubnih metara otpadnih i industrijskih otpadnih voda.

Šef Delegacije EU, predstavnici gradske uprave Šapca i Javno komunalnog preduzeća Regionalna deponija "Srem-Mačva" obišli su Transfer stanicu za dopremanje čvrstog otpada. Regionalna deponija, za čiju je izgradnju EU donirala 5 miliona evra, a preostalih 1,3 miliona izdvojile gradske i republičke vlasti, omogućila je odlaganje čvrstog otpada na sanitarni način koji tu pristiže iz gradova Šabac i Sremska Mitrovica.

Na debati Pokreni se za životnu sredinu, održanoj u Centru za stručno usavršavanje, Fabrici je istakao da su standardi EU u zaštiti životne sredine najviši u svetu, ali da ima još puno posla u toj oblasti.

On je naveo da je upravo zato nedavno usvojena Direktiva o zabrani 10 najčešće korišćenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu jer su svakog dana stotine hiljada (između 150.000 i 500.000) tona plastičnog otpada zagađivale evropska mora.

Na debati sa mladima učestvovali su i predstavnici projekta Karavan za klimu, koji predvodi Francuski institut, kao i ambasade Švedske. Nakon debate održana je projekcija dokumentarnih filmova iz oblasti zaštite životne sredine.

Ambasador Fabrici je uputio izazov gradonačelniku Šapca da se u gradu organizuje akcija prikupljanja otpada – trash ćallenge, po ugledu na onu koju je Delegacija EU u Srbiji organizovala na početku kampanje u Beogradu, 14. juna. "Sa zadovoljstvom prihavatamo izazov. Ne samo da prihvatamo, već i razumemo, kao i svi u ovom gradu, koliko je važno da građani imaju zdraviju životnu sredinu", rekao je Zelenović.

Šabac je drugi grad u kome je održana manifestacija EU zeleni dan, nakon Užica koji joj je bio domaćin 25. juna.

Kampanju zaštite životne sredine organizuju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine a sprovodi projekat za jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti IPA programa.

Kampanja "Pogledaj oko sebe. Pokreni se" počela je 12. juna i trajaće do polovine jula, s ciljem podizanja svesti o značaju zaštite sredine. 0d 2001. godine, EU je donirala Srbiji 402 miliona evra za zaštitu životne sredine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR