Najnovije vesti
Kultura
Četvrti sajam knjiga u Andrićgradu: Nagrada „Ivo Andrić“ akademiku Goranu Petroviću

Četvrti sajam knjiga u Andrićgradu: Nagrada „Ivo Andrić“ akademiku Goranu Petroviću

Večeras će u Andrićgradu biti otvoren Sajam knjiga, četvrti po redu, na kome će, kako je najavljeno, biti pomovisani izdavači obrazovne, školske i stručne literature, kao i izdanja iz oblasti religije i teologije publikovana i Republici Srpskoj, Srbiji i inostranstvu.

andricgrad Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija
andricgrad

Ove godine zemlja – gost na sajmu je Francuska čija će književnost biti posebno predstavljena, a pisac iz ove države Jozef Pontis otvoriće većeras manifestaciju sa zamenicom direktora Beogradskog sajma Goricom Škipinom i Emirom Kustruicom, direktorom Andrićevog indsituta i idejnim tvorcem Andrićgrada. Odmah posle ceremonije biće promovisana Pontisova knjiga „Na liniji“.

Sutra će na Sajmu biti predstavljena izdavačka delatnost Instituta za srpsku kulturu (Priština/Leposavić), kao i knjiga Mila Lompara „Crnjanski: Biografija jednog osećanja“, a na programu je i predavanje na temu „Srpski modernisti“.

Za četvrtak 4. jul najavljena je promocija univerzitetskog udžbenika „Regionalna geografija BiH“ autora Gorana Mutabdžije i zbirke poezije Danijele Mrde „Noćni zavod“, te antologije poezije „Mi znamo sudbu“ prof dr. Ranka Popovića i knjige „Zanatski dom“ Đorđa Sladoja.

Knjiga putopisa Zorana Šaponjića „Ruski krst“ na Sajmu u Andrićgradu biće predstavljena u petak 5. jula. Istog dana na programu su promocija romana „Zna li ko engleski“ Dragana Tepavčevića i knjige „Venac za oca“ autorke Vesne Kapor.

O izdanjima Andićevog instituta – „Istraga predaka“ Ivana Negrišorca i „Alojzije Stepinac“ koji poptisuju prof. dr Ljubodrag Dimić i dr Nikola Žutić – govoriće se u subotu.

Svečana ceremonija zatvaranja Sajma knjiga u Andrićgradu zakazana je za 7. jul kada će srpskom piscu i akademiku Goranu Petroviću biti uručena Velika nagrada „Ivo Andrić“.