Podnete krivične prijave zbog seče drvoreda u centru Aleksinca

Seča drvoreda u Aleksincu obavljena je bez prethodno izdatih odobrenja i uz niz proceduralnih nepravilnosti, ponovio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i saopštio da je podneo krivične prijave protiv odgovornih.
Podnete krivične prijave zbog seče drvoreda u centru Aleksinca
Foto: Pixabay
RERI je u saopštenju za medije naveo da je od nadležnih opštinskih organa zatražio dodatne informacije i dokumentaciju o uklanjanju stabala iz centralne pešačke zone u Aleksincu.
 
Kako dodaju, nakon što je opštinska uprava dostavila netačne informacije, odlučili su da protiv odgovornih lica i organa pokrenu odgovarajuće postupke.
 
RERI je podneo krivičnu prijavu protiv Dragićević Novice, načelnika Odeljenja za komunalne i građevinske poslove, Opštinske uprave opštine Aleksinac, zbog osnovane sumnje da je isti izvršio krivično delo falsifikovanja službene isprave iz člana 357. stav 1. Krivičnog zakonika, dostavivši RERI-u netačne informacije na osnovu podnetog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koje se odnose na seču sprovedenu u centru Aleksinca, navodi se u saopštenju.
 
Takođe se navodi da je RERI je inspekciji Ministarstva zaštite životne sredine podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor u Opštinskoj upravi Aleksinca, zbog kršenja člana 20. Zakona o zaštiti životne sredine, odnosno, zbog nepostojanja (neusvajanja) odluke kojom se uređuju opšti uslovi zaštite, način podizanja i održavanja i obnove uništenih javnih zelenih površina, kao i vođenje podataka o javnim zelenim površinama, što je bila obaveza lokalne samouprave – Opštine Aleksinac.
 
RERI je, navodi se u saopštenju, odeljenju za inspekcijske poslove Opštine Aleksinac podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor prema JKP "Komunalne usluge" Aleksinac, koji je seču sproveo, a sve radi utvrđivanja uslova pod kojima je sporna seča izvršena i utvrđivanja (ne)zakonitosti sprovedenog postupka.
 
"RERI ovom prilikom skreće pažnju da Elaborat Instituta za šumarstvo, u koji smo imali uvid, nije i ne može biti odobrenje niti osnov za seču, jer predstavlja tehnički dokument koji opisuje stanje stabala u glavnoj aleksinačkoj ulici", ističe se u saopštenju koje prenosi list "Danas".
 
Kako navode, imajući u vidu da su nadležni organi u obavezi da RERI obaveste o ishodu sprovedenih postupaka, odnosno, da pruže informacije povodom podnetih prijave i zahteva, RERI će nastaviti da prati razvoj situacije i da sa posebnom pažnjom učestvuje u započetim postupcima.
  • SMile

    02.07.2019 09:44
    A nek taj RARI
    A nek taj RARI prodje putem izmedju Mandjelosa i Grgurevaca podno Fruške Gore da vide kakav je ekocid izvršen.
    Bio je prelep drvored preko 100 godina star, sad ga više nema, nema trunke hladovine, sad je pustinja... Ali je posadjeno novo voće, koje će da se prska preko 20 puta do branja, ne znam samo ko će to da jede...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija